Dorpshart Boskamp moet weer bruisen met plannen voor school, kerkgebouw en nieuwe woningen

Beyond Now is door de gemeente Olst-Wijhe als procesbegeleider aangesteld om de gebiedsagenda voor het dorpshart van Boskamp op te stellen. Dat doen we in cocreatie met verschillende partijen: Belangengroep Beter Boskamp, werkgroep Wonen voor Jong en Oud, RPR Stakeholdersmanagers, Springco Urban Analytics, IAA architecten, Kunstatelier Bliss, een keur aan inwoners en anderszins betrokkenen.

We zijn net van start en Jeroen Achtereeke schreef er voor De Stentor al een artikel over: [klik hier om het artikel op destentor.nl te lezen]

Het bevindt zich nog allemaal in een pril stadium, maar de gemeente Olst-Wijhe is in gesprek met belanghebbenden over de toekomst van de Boskamp. Woningbouwplannen, vertrokken basisscholen en een kerk die binnen enkele jaren leeg komt te staan. Alle ontwikkelingen worden bijeen geveegd om een ‘Hart van de Boskamp’ te ontwikkelen. ,,De planning kwam in een stroomversnelling toen de scholen eerder dan verwacht vertrokken.’’

Voor de Boskamp volgen de ontwikkelingen elkaar in relatief rap tempo op. Vorig jaar werden woningbouwplannen goedgekeurd, vervolgens vertrokken de basisscholen uit het dorp en niet veel later werd bekend dat de kerk in het dorp in 2025 aan de eredienst wordt onttrokken. Reden genoeg om sneller in actie te komen. 

Leegstand schoolgebouw

Het schoolgebouw van de St. Aloysiusschool staat al langere tijd leeg. Dat komt omdat het gebouw een hardnekkig schimmelprobleem kent. Sinds mei 2020 wordt er daarom geen onderwijs meer gegeven in het schoolgebouw en zijn andere schoolactiviteiten ook verleden tijd in de kern van het dorp. De leerlingen kregen eerst nog in noodlokalen les, maar die zijn inmiddels weggehaald. De leerlingen krijgen nu onderwijs in Olst. 

Gemeentewoordvoerder Karlijn Zuethoff geeft aan dat door het verplaatsen van het onderwijs het gebouw niet meer als schoollocatie in gebruik is en er daarom geen maatregelen zijn ondernomen om het schimmelprobleem aan te pakken. Vorig jaar liet de gemeente al weten dat het met Belangengroep Beter Boskamp in gesprek gaat over leegstandsbeheer en eventuele herbestemming van het gebouw. 

Vraagstukken 

De gesprekken gaan echter niet alleen over de toekomst van het schoolgebouw. ,,De plannen strekken zich verder uit. In en rond de kern van de Boskamp spelen namelijk meerdere vraagstukken en ontwikkelingen die impact hebben op de leefbaarheid en levendigheid van het dorp.’’ 

Daarmee doelt de woordvoerster op het vertrek van de school, de kerk, nieuwbouwwoningen en het feit dat Zorgcentrum Willibrord wil investeren in de kwaliteit van het zorgcentrum. 

,,Al deze ontwikkelingen vragen om een algehele benadering, om samenhang en om een gezamenlijke visie en strategie’’, zegt Zuethoff. Olst-Wijhe heeft in samenspraak met Belangengroep Beter Boskamp en een speciale werkgroep een bureau geselecteerd dat zich richt op de verdere ontwikkeling van het gehele gebied, onder de noemer ‘Hart voor de Boskamp’. 

,,Om dat gezamenlijk te ontwikkelen, is betrokkenheid en inzet van Boskampers, kerk, (zorg)organisaties en ondernemers volgens de gemeente een must. Zij zijn of worden dan ook allen betrokken bij deze gebiedsgerichte aanpak van het dorp’’, vertelt de woordvoerster. 

Iedereen kan meepraten

Volgens Wil van Wijk, van Belangengroep Beter Boskamp, kwamen de gesprekken in een stroomversnelling. ,,Eerder dan verwacht vertrokken de scholen uit het dorp. Waar we dachten dat we nog even de tijd hadden om na te denken over een visie voor het hart van het dorp, zijn we sneller dan gepland in gesprek gegaan’’, zegt ze. 

Van Wijk: ,,Ik wil benadrukken dat het allemaal nog in een pril stadium bevindt en dat we hopen dat iedere inwoner uit de Boskamp gebruik maakt van het recht om mee te denken en te praten. We willen namelijk allemaal het beste voor het dorp.’’


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.