Artikel van Johan van Grinsven 08-07-20 in het Brabants Dagblad over Haarendael, waar Beyond Now samen met Lithos, Bedaux De Brouwer, SRO en Erfgoed.nu aan werkt.

HAAREN – Maak van landgoed Haarendael een divers dorpje met veel verschillende woningen. Pak de oude breviertuin, waar studenten van het vroegere grootseminarie al biddend aan het wandelen waren, als eerste aan en maak er een openbare wandeltuin van. Maak van de kapel een multifunctioneel centrum. Het zijn enkele ideeën die projectontwikkelaar Lithos Bouw en Ontwikkeling vandaag ophaalde tijdens de eerste zogeheten buurtdialoog over landgoed Haarendael. 

Daarvoor waren omwonenden, bedrijven, organisaties, raadsleden en andere belangstellenden uitgenodigd in het gemeentehuis. Er waren tijdens deze praatsessie zo’n dertig aanwezigen, meer kon niet vanwege de corona-beperkingen; via een live-stream was de bijeenkomst ook thuis te volgen. Vanavond is er een tweede bijeenkomst. 

De toehoorders kregen presentaties vanuit projectontwikkelaar Lithos voorgeschoteld. Die heeft een team van negen deskundigen samengesteld , onder wie erfgoed-specialist Lilian Grootswagers uit Kaatsheuvel en architect Thomas Bedaux uit Tilburg. 

Niet voor de bühne

Namens Lithos werd diverse keren benadrukt dat deze dialoog niet alleen voor de bühne is. ,,We willen graag iets doen met de ideeën, de invulling van Haarendael ligt echt nog open,. Onze insteek is dat we er een monument van de toekomst creëren”, aldus Hans Jung van Lithos. Waarbij wethouder Harry van Hal van de gemeente Haaren aantekende dat niet elk idee gerealiseerd kan worden. ,,Het moet wel passen op Haarendael, wonen in landgoedsfeer, en financieel haalbaar zijn. Maar Haaren, maak maximaal gebruik van de mogelijkheid om de toekomst van Haarendael mee te bepalen.” 

Enkele andere geopperde ideeën: laat in de zomer toeristen kamperen op Haarendael totdat het landgoed helemaal ontwikkeld is, zorg dat de tijdelijke invulling van het landgoed – bijvoorbeeld huisvesting en evenementen – niet langer dan twee jaar duurt en kies altijd voor combinaties bij de definitieve invulling, bijvoorbeeld wonen én zorg. Dat maakt de nieuwe gemeenschap die er ontstaat gevarieerd.  

Meer sessies in najaar

De ideeën worden door Lithos verwerkt met die van andere praatsessies die nog volgen, in september en oktober. Suggesties kunnen ook via whatsapp en de website hartelijkhaarendael.nl kenbaar gemaakt worden. 

Deze buurtdialoog is niet door Lithos bedacht. De overheid legt die als verplichting op bij grote (bouw)plannen. De gedachte erachter is dat door omwonenden en andere belangstellenden tijdig bij een plan te betrekken er meer draagvlak voor is. Waardoor een plan tot minder bezwaren en tijdrovende juridische procedures leidt.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.