Frank Willemse schreef voor het Nieuwe Stadsblad een artikel over ParkEntree. Klik hier om het artikel op nieuwestadsblad.nl te lezen.

Het nieuwbouwwijkje bij het Beatrixpark schiet al flink op. Vandaag krijgen de eerste bewoners van de patio-bungalows de sleutel en wordt de eerste steen voor de hoogbouw van fase 2 gelegd. Een bijzonder wijkje waar senioren zelfstandig en toch samen kunnen wonen. Met gezamenlijke tuin en loungehal waar iedereen elkaar kan ontmoeten en helpen. Geen bejaardenhuis maar een community voor senioren die toch zelfstandig wonen.

SCHIEDAM – Senior Smart Living noemen de makers van het nieuwbouwproject dit nieuwe concept wonen. Gezamenlijk wonen aan de Parkweg. Wonen in je eigen appartement met openbare ruimtes om elkaar te ontmoeten, helpen en zonder zorgen te leven. Dat is de opzet van ParkEntree, een van de laatste ‘open plekken’ waar Schiedam nog kan bouwen. ”Met beide handen hebben we dit sociale project aangegrepen”, zegt wethouder Patricia van Aaken (van Zorg) trots. Want sinds de regering besloot bejaardentehuizen te sluiten, moeten de ouderen immers zelf gaan zorgen voor hun oude dag.

Bovendien stijgt het aantal ouderen snel en raakt de woningmarkt verstopt. Vooral in Schiedam met veel senioren die graag een mooi appartement willen. Maar daarvan zijn er helaas te weinig. Daarvoor pleit ook wethouder Fahid Minjas (van Wonen) die de bouw van dergelijke ouderenwoningen toejuicht om de woningmarkt te verrijken. Vorig jaar begon de bouw van patiobungalows (fase 1) en vandaag dus de eerste steen voor het zes verdiepingen hoog wordende appartementengebouw van fase 2. Zonnige, luxe appartementen met balkon en een gezamenlijke tuin, een loungehal en hospitality manager die zorgt dat de bewoners met elkaar contact houden.

De kopers komen voor drie kwart uit Schiedam zoals twee families uit de Stadhouderslaan die (te) grote huizen achterlaten. Vitale ouderen zonder kinderen -het huis uit- die hier willen wonen in een comfortabele en veilige omgeving zonder drempels en met zorg voor elkaar. Hoe dat sociale ‘elkaar helpen’ en samen de tuin onderhouden, koken en dingen organiseren er straks uit gaat zien weet niemand. Schiedam is de eerste die dit ‘commune concept’ gaat toepassen. En ook de nieuwe kopers weten (dus) niet hoe dat gaat lopen. ”Moeten we álles samen doen? Of mag je zelf weten wat je doet?”, zijn de eerste vragen van nieuwe bewoners. Alle luxe appartementen zijn verkocht. De vraag is, blijft het bij een proef of wordt het het voorbeeld hoe senioren zelfstandig kunnen blijven wonen?

 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.