Begin februari organiseerde Beyond Now een studiereis naar Kopenhagen en Malmö. Dit in opdracht van het projectteam dat in oost en midden Nederland werkt aan nieuwe perspectieven in de ouderenzorg. De deelnemers werken vanuit verschillende rollen in de ouderenzorg: managers, specialisten ouderengeneeskunde en andere zorgprofessionals. Doel van de reis is enerzijds om te ervaren hoe de ouderenzorg in Denemarken en Zweden georganiseerd is, en wat hun speerpunten zijn, en anderzijds om om te denken. We gaan dus niet alleen op pad langs verpleeghuizen of overheden. Het programma dat Beyond Now heeft ontworpen bevat ook heel andere elementen zoals een initiatief om voedselverspilling tegen te gaan, een vrijstaat, een bedrijf dat zich richt op gezonde voeding, een lezing over koning Christian II, een beleef-de-stad-middag of een veganistische maaltijd.

Enkele deelnemers hebben korte reisverslagen gemaakt. Hieronder enkele flarden uit deze verslagen.

Maandag

Na een goede landing op het vliegveld in Kopenhagen belandden we samen in de vroege in Deense ochtendgloren. Vandaag stond de eerste kennismaking met de Deense cultuur en gezondheidszorg op het programma. Een kersverse groep van bevlogen zorgprofessionals omringd met stafprofessionals vormden het reisgezelschap. Een kleurrijke voorstelronde maakte duidelijk dat deze groep elkaar heel veel te bieden heeft. De kennismaking mondde al heel snel uit in het elkaar opzoeken en al wandelend kwam iedereen elkaar tegen. Er zit vuur in dit reisgezelschap en ik proef een wil om samen de Ouderenzorg nog beter te maken. 

Als jonge onderzoekers speurden we door de stad op weg naar het verpleeghuis Sølund. Onderweg kwamen we de Vor Frue Kirke tegen en we mochten even samen naar binnen om in alle rust even in ons zelf naar binnen te gaan. En het was alsof het ‘witte vuur’ over ons heen werd uitgerold en ons in een staat van opwinding bracht. Ouderenzorg gaat ergens over!

Het geloof is terug in de toekomst van Ouderenzorg en vanuit anders kijken, anders denken en anders doen gaan we alle problemen oplossen. Alleen niet meer met de huidige, bestaande aanpakken, waarbij blijven vasthouden en niet willen loslaten de boventoon blijft voeren. Loslaten als nieuwe kerncompetentie in de Ouderzorg, de zorgprofessional in regie en de zorgvrager in alles voorop.

Dinsdag

Vandaag een mooie reisdag op het programma op weg naar Zweden. Een prachtige treinreis over de geweldig Sontbrug van Denemarken naar Zweden. De Øresundbron vormt de verbinding tussen Kopenhagen en Malmö over de Sont, een van de drie zeestraten die het Kattegat verbindt met de Oostzee. De brug bestaat uit een dubbeldeksbrug (autosnelweg boven, spoorweg beneden) en strekt zich uit over bijna 8 kilometer aan de Zweedse kant. Het werd een mooie dag in Zweden met diverse bezoeken van verschillende aard.

Een lange dag met voldoening onder de reisgenoten over het anders kijken anders denken en anders doen programma met onder eer een bezoek aan de universiteit in Lund en een zorgondernemer in Malmö. Nog even met elkaar aan de zeestraat uitwaaien waarbij een stormachtige wind ieders hoofd leegmaakte. 

En toen was het tijd om met elkaar te gaan eten en men had een avondje veganistisch dineren bedacht. Wat een spektakel op je bord en de gezondheid spatte er vanaf bij dit zes gangen menu. Bij gang vier vlogen de SO’s uit de bocht en besloten zijn om met elkaar aan de “Wiet” (Irish Seeweed? Wheat?) te gaan. Ik keek, zag en viel stil, wat krijgen we nu dan, waar zijn onze SO’ers mee bezig. Het bleek een magistrale uitwerking te hebben want ineens waren alle belemmeringen van de baan. Zelden heb ik een SO-groep zo opgeruimd bij elkaar gezien met energie voor tien. Het veganistische dineren was een gouden greep van de reisorganisatie, heerlijk.

Woensdag

We worden deze ochtend wakker met een strakblauwe lucht en een heerlijk zonnetje, dat belooft wat moois! We gaan met de trein en metro naar de nieuwe, moderne buitenwijk van Kopenhagen Ørestad. We worden ontvangen in een architectonisch ontworpen verpleeghuis, met groene en gele uitpuilende kubusbalkons. Een originele vormgeving voor een verpleeghuis! Bij binnenkomst een warm en persoonlijk onthaal (iedereen krijgt een handje) door de bevlogen directrice, we mogen plaatsnemen en ze vertelt ons vol enthousiasme over het verpleeghuis dat nu 7 jaar open is. Het huis heeft 114 appartementen en staat op één van de nieuwste stukjes Kopenhagen met een hele hoge grondprijs en veel jonge mensen die wonen in de wijk. Kinderen zijn rondom de locatie van hun ouders komen wonen. 

Ons gevoel en eerste indruk: ze zijn hier op eenvoud gericht ten gunste van de kwaliteit van zorg. Niet denken in problemen maar in oplossingen: “I dont believe in selection, I believe in solution”, zegt de directrice stellig. Hoe gaan jullie om met de echt lastige cliënten wordt er gevraagd? Aandacht en teamwork zijn de sleutelwoorden. Ouderenzorg is af en toe net een studentenhuis: samenwerken en samenleven. Dit verpleeghuis richt zich op kunst en cultuur, er prijken creatieve kunstwerken gemaakt door bewoners en zorgmedewerkers aan de muur.

Na het inspirerende bezoek gaan we energie bijtanken voor de volgende stop. We halen broodjes en koffie bij Espresso House. Met de metro rijden we door naar KL, een overheidsgebouw met een groot, hoog atrium. We worden ontvangen door twee consultants van KL en krijgen van hun een korte presentatie over de rol van de gemeente ten aanzien van de ouderenzorg. Opmerkelijk is de hang naar centralisatie in regel en wetgeving om de problematiek van de zorg richting de toekomst naar de verdubbeling van de 80+ zorgvragers in 2040 te beantwoorden. Ook zijn ze benieuwd naar de Nederlandse aanpak. In Denemarken is rehabilitation een buzzwoord leggen de consultants uit, er is verandering in paradigma gaande; ondanks alle beperkingen doorgaan met je leven (en zolang mogelijk thuis). Tijdens de presentatie is het vitaminegehalte letterlijk aangevuld om de rest van de middag op eigen initiatief Kopenhagen verder te ontdekken.

Donderdag

We worden we ontvangen bij VIVE, het Deense onderzoeks- en analysecentrum voor Sociale Wetenschappen. Twee onderzoekers hebben ons beter inzicht gegeven in de manier waarop de gezondheidszorg georganiseerd is in Denemarken en welke uitdagingen zij in de ouderenzorg tegen gaan komen in de toekomst. Veel van de aangegeven punten komen overeen met de Nederlandse situatie, namelijk dat de kosten van de ouderenzorg snel stijgen; de ligduur in ziekenhuizen steeds korter wordt en ouderen langer thuis blijven wonen. Het verpleeghuis is enkel nog voor de laatste fase van het leven. Wat duidelijk verschilt is dat er in Denemarken geen regievoerder is bij de ouderen met gezondheidsproblemen in de eerste lijn. Multidisciplinair werken kennen ze niet. Ook hebben ze niet goed in beeld wat er gebeurt met de ouderen na ziekenhuisopname, wanneer ze op een tijdelijk bed liggen.

Vervolgens hebben we een stukje gewandeld naar “Too Good To Go”, waar een bevlogen medewerker ons inkijk heeft gegeven in de wereld van de voedselverspilling. Dit was een welkome afwisseling na alle bezoeken aan de gezondheidsinstanties. Inspirerend was dat het in 2015 gestart is met een idealistisch idee, wat in korte tijd is uitgegroeid tot een wereldwijd concept. De belangrijkste succesfactor hierin was eenvoud.

Tussen de middag hebben we een werklunch gehad bij Starbucks, waarbij we verder zijn gegaan met de uitwerking van onze Points of View. Vervolgens werden we in groepjes de stad in gestuurd, die ieder bij een ander metrostation uit moesten stappen. Daar gingen we op zoek naar de oudere inwoners van de stad om in gesprek te gaan over hun ervaringen met de gezondheidszorg. Dit heeft verschillende boeiende gesprekken en leuke foto’s opgeleverd! 

Vrijdag

We gaan naar het Olympisch trainingscentrum, zoals wij Papendal kennen in Arnhem. Hier ontmoeten we Jesper Nyholm van 7Peaks. Hij vertelt ons zijn verhaal over de Olympische manier van trainen en hoe de rest van de wereld hierop mee kan liften. Olympische sporters worden omringd door een heel team van deskundigen om hun doel te bereiken. Jesper vertelt hoe zij de kennis en ervaringen van het trainen van Olympiërs omzetten in een lifestyle programma voor de ‘gewone’ mens. Middels een leuke game is het doel om een persoonlijk aantal punten te bepalen, welke je kunt invoeren in een app. Hij laat zien dat het werken met de app mensen op een hoger gezondheidsniveau brengt dan voor zij begonnen aan de game. Er zijn in het spel punten te behalen op het gebied van eten, het gebied van bewegen en het gebied van keuzes maken in je dag, zodat er ruimte en positieve energie ontstaat. Ook negatieve punten zijn het spel ingebracht, zoals het roken van een sigaret of het eten van een lekker stukje chocola. We gaan er direct mee aan het werk en wandelen van bus naar metro, geven elkaar complimenten of zetten bij het volgende bezoek onze mobiel uit, zodat je niet gestoord kon worden. Al met al een zeer mooi initiatief waar we veel inspiratie hebben opgedaan!

Met het openbaar vervoer komen we aan bij Vrijstaat Christiania. Het ligt er aan waar je naar kijkt of je er blij of gefrustreerd van wordt. De vrolijke kleuren van alle graffiti-muur-kunst en alle verschillende mensen, die met elkaar samenleven. Vervolgens hebben we verrassend lekker gegeten in een overvol Morgenstedet, nog even een leuke conversatie met een trouwe bezoeker, die er elke dag een lange reis voor maakte om een lekker kommetje soep te eten.

Met een grote hoeveelheid ervaringen, waardevolle kennis en fijne nieuwe contacten in onze bagage gaan we weer voldaan naar huis. 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.