Beyond Now en ZorgSaamWonen hebben samen het initiatief genomen om een festival te organiseren rond de principes van de Blue Zones: het Blue Zone Festival. Het eerste vindt plaats op 20 juni in Zwolle. Onze partners zijn o.a. de gemeente Zwolle, Woonzorg Nederland en Rabobank.

Waarom het Blue Zone Festival?
  • We zien dat de woningmarkt op slot zit. Zeker voor jongeren en ouderen is het haast niet mogelijk om aan een voor hen aantrekkelijke of betaalbare woning te komen.
  • We zien ook dat de arbeidsmarkt in welzijn en zorg onder enorme druk staat. Personeel loopt weg, en het is maar de vraag of er de komende jaren voldoende handjes zijn om onze vergrijzende samenleving te kunnen helpen met hun zorgvraag. Eigenlijk weten we al wel dat dat niet zal lukken. Wie ervaart niet nu al lange wachttijden en wachtlijsten?
  • En dan hebben we ook nog te maken met een enorme eenzaamheid. Meer dan 40% van de mensen, jong en oud, geeft aan vaak eenzaam te zijn. Daarmee doen ze ongewild zichzelf en de samenleving tekort. Nog afgezien van de kosten die hiermee gemoeid zijn, is dit een zeer ongewenste situatie.
  • Wanneer we onze maatschappelijke en ruimtelijke opgaven vaker beschouwen vanuit elementen als sociale interactie, gezonde voeding, beweging en verbondenheid met de natuur zal de zorgvraag nadrukkelijk afnemen. Deze elementen zouden standaard moeten landen in gebiedsontwikkelingen en bredere beleidskaders zoals omgevingsvisies.
  • En met aantrekkelijke en gezonde omgevingen geven we ook een boost aan de doorstroming.

De genoemde elementen zijn niet toevallig de elementen die ook ten grondslag liggen van de Blue Zones. Daarvan zijn er in de wereld een paar, plekken waar mensen significant ouder en gezonder ouder worden. Daar kunnen we van leren. Daar zouden we van moeten willen leren. Om de inzichten vanuit de Blue Zones te delen, organiseren we het Blue Zone Festival. Het eerste Blue Zone Festival vindt plaats in Zwolle. Het festival is gericht op enerzijds het inspireren van de deelnemers, en anderzijds op het inzichtelijk maken van de hoe-vraag. Hoe werken we aan zo’n gezonde leefomgeving? Hoe realiseren we sociale interactie? En meer. Vanuit dit perspectief is tegelijkertijd samenwerken en integraliteit de insteek. Het festival beoogt de maatschappelijke en ruimtelijke opgaven breed en discipline-overstijgend te benaderen. 

Binnenkort meer informatie. Kijk vooral op bluezonefestival.nl. Graag tot op 20 juni, Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de Blue Zone Festival Nieuwsbrief. Aanmelden voor het festival kan ook vanaf vandaag via bluezonefestival.nl. De eerste weken geldt een aantrekkelijke korting.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

2 reacties

Hans de Jonge · 29/02/2024 op 17:55

Wat goed dat jullie dit doen. We moeten alle wegen bewandelen om uit de problemen te komen. Gefeliciteerd met de eerste 10 jaar!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.