Het Centrumplan Vlijmen is een ontwikkeling van Heijmans en de gemeente Heusden. Beyond Now draagt zorg voor de begeleiding van een drietal woonateliers met potentiële klanten. Hieronder een beknopte impressie van de eerste avond: de kennismaking met de plannen en met elkaar.

VLIJMEN – 26 juni 2013. Met zo’n 25 geïnteresseerden in het Centrumplan zitten we bij elkaar in het Stadhuis. “Vanavond gaan Heijmans en de gemeente Heusden luisteren naar u,” legt Alex uit. “Hoe wilt u wonen in het centrum van Vlijmen?

IJsbreker
Na de introductie op het programma van de avond spelen we een kennismakingsspel. Een ijsbrekertje. Daarmee komen we net iets meer van elkaar te weten dan alleen elkaars naam. Bijvoorbeeld dat Mieke graag nog eens naar Noorwegen zou gaan, Jan houdt van fietsen (zoals vele anderen hier aanwezig), Bart trots is op Vlijmen, Bert hoopt dat het Centrumplan er nu echt gaat komen en Rogier van Heijmans graag achter de voordeur zou kijken van een van de bewoners van het Centrumplan als het af is.

Wandeling door het plan
Vervolgens wandelt en zweeft Stefan Swinkels, ontwikkelingsmanager bij Heijmans, virtueel met ons door de plannen. “We staan aan de vooravond van gas geven,” vertelt hij, “en hebben er veel zin in.” Het bestemmingsplan is inmiddels vastgesteld en de overeenkomst met de corporatie ondertekend. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met de ondernemers. De uiteindelijke plannen staan echter nog niet vast. Er is namelijk nog veel inspraak mogelijk van de toekomstige bewoners. Bijvoorbeeld over het type woning: moeten er rijwoningen komen of liever gelijkvloerse appartementen? Huur of koop? En gaat de voorkeur uit naar privé tuinen op het binnendek, of naar een gezamenlijke tuin? Ook over de plattegronden kunnen bewoners meedenken.

Aan tafel
Dan gaan we in kleine groepen uiteen. We denken na over onze woonwensen. Wat is het belangrijkste aan een huis? Wanneer voel je je thuis? Welke goede dingen moeten mee naar het nieuwe huis en wat mag achterblijven? Aan welke wensen en eisen moet het nieuwe huis sowieso voldoen? Wat verwacht je van de buren?

“Een huis moet geen stress geven.”

“Favoriete plek? De keuken! Mijn plek om lekker te kokkerelen, te tafelen, koffie te drinken, te hangen, de krant te lezen… Met zo’n lekkere grote tafel. En uitzicht.”

Licht is een terugkerend thema aan de tafels. Licht en uitzicht in combinatie met privacy. Daarnaast ruimte, comfort en het gevoel van veiligheid. “Je hoeft niet de deur bij elkaar plat te lopen, maar het is wel fijn om elkaar te kennen en bij elkaar terecht te kunnen als het nodig is.” De meeste aanwezigen geven de voorkeur aan een koopappartement. “De trap naar boven mag achterwege blijven.” En de tuin en het onderhoud aan de woning ook. Een fijne woonkamer, slaap- of hobbykamers en een prettige keuken zijn natuurlijk wel van belang. De ideale indeling verschilt per persoon. Een lekker ruim balkon wil iedereen (“niet zo’n smal balkon waar je jezelf overheen moet manoeuvreren…”). En een parkeerplek. En een berging voor de fietsen. Een gedeeltelijk gemeenschappelijke buitenruimte spreekt veel mensen ook wel aan. De flexibiliteit in het plan is fijn, want dan kun je nog helemaal zelf bepalen hoe de indeling en afwerking moet zijn.

“Een berging met goede electra. Niet alleen zwakstroom.”

“Ik erger me aan mensen met een kort lontje. Vooral als het m’n buren zijn.”

Borrel
Rond kwart over negen ronden we de tafelgesprekken af. Elk groepje geeft een korte terugkoppeling van de belangrijkste conclusies waar Heijmans in de zomermaanden mee verder kan.

De volgende bijeenkomst vindt plaats na de zomer. Dan gaan we het hebben over de concrete indeling van de woning. En nu aan de borrel…

 


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.