Starters kans geven op de woningmarkt

Allereerst: we moeten simpelweg meer doen tegen klimaatverandering, waaronder heel hard toewerken naar een woningvoorraad met een minimale milieubelasting. Daarnaast rijzen woningprijzen de pan uit. We constateren dat starters steeds minder kans maken om in te stappen op de koopwoningmarkt – laat staan met een nul-op-de-meter woning. Met alle maatschappelijke neveneffecten tot gevolg.

Voor ons aanleiding om, samen met Schurink Vastgoedontwikkeling en energieadviseur Enadco, een gasloze nul-op-de-meter conceptwoning voor starters (of mensen met een kleinere beurs) te ontwikkelen.

NOM voor dummies

Leidend principe bij de ontwikkeling van de woning was trias energetica: eerst de energievraag minimaliseren, door slim ontwerpen, goede isolatie en milieuvriendelijke + gezonde materialen. Wat alsnog opgewekt moet worden, wekken we zo duurzaam mogelijk op. In ons geval met zonnepanelen. Ons tweede principe: houd het simpel. Maak van NOM geen rocket science. Dus geen ingewikkelde technologie met dikke handleidingen én hoge onderhoudskosten. Onze woning is in dat opzicht heel bijzonder, want hij is all-electric: NOM zonder warmtepomp! En juist dat scheelt enorm veel in de installatiekosten.

Standaard maatvoeringen, flexibele indeling en afwerking

De conceptwoning is ontwikkeld in drie standaard maatvoeringen: 95 m2, 115 m2 en 135 m2 GBO. De buitengevel van de conceptwoning is variabel en dus aan te passen aan de gewenste sfeer in het betreffende plangebied. Bovendstaande afbeelding toont één van de mogelijke varianten. Maar het kan dus ook anders, bijvoorbeeld in baksteen.

Aan alle kanten sociaal

Ons uitgangspunt is geweest om een ‘sociale’ woning te ontwikkelen, met aan alle kanten navenante sociale prijzen. Uitgaande van een ontwikkeling met 12 woningen (drie rijtjes van vier) zou de prijs van een basis tussenwoning met een oppervlakte van 95 m2 GBO in een aantal regio’s al kunnen uitkomen op 197.500 euro vrij-op-naam (prijspeil juli 2018). Dat is dus inclusief grond. Als we de regels van de hypotheekverstrekker aanhouden, kunnen we 25.000 euro van de prijs ‘afhalen’ omdat het om een NOM woning gaat. De getoetste hypotheeksom wordt dan 172.500 euro. En daarmee is het mogelijk om de woning in de categorie ‘sociale koop’ aan te bieden. We hebben bij een hypotheekadviseur getoetst wat voor deze woning dan de inkomenseis van de hypotheekverstrekker zou zijn: die komt voor een stel volgens hem uit op een eerste inkomen van 25.000 euro en tweede inkomen van 13.000 euro bruto per jaar.

Betrouwbare bouwpartners

Omdat de woning in concept al volledig is uitgewerkt en aannemers onderdeel uitmaken van het ontwikkelteam, zijn de reusachtige prijsstijgingen die tegenwoordig voorbij komen niet aan de orde. Onze partner voor het casco is Brüggemann Bouw uit Duitsland – een zeer ervaren ecologische prefab bouwer. Voor de afbouw in Nederlandse handen werken we met regionale aannemers.

Meer weten? Een concrete ontwikkellocatie op het oog? Kansen voor samenwerking? Neem contact op met Annelies van der Nagel.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.