Grootseminarie, gijzelaarskamp, zorginstelling, leegstand, afgebrand. Haarendael heeft een bewogen geschiedenis gekend en heeft zich door de jaren heen altijd als een onderscheidende plek gemanifesteerd. Na jaren van stilte komt er weer nieuw leven in de brouwerij. Onder leiding van projectontwikkelaar Lithos werkt een keur van partijen aan een vernieuwd landgoed en een nieuwe trots voor Haaren. Beyond Now maakt als conceptontwikkelaar onderdeel uit van het team.

Brand

Na de brand in voorjaar 2019 is Haarendael een beetje een no-go area geworden. Mede als gevolg van het vele asbest in het pand is het niet verantwoord om dicht bij de restanten van het gebouw te komen, of in de kapel – die wonderwel gespaard is gebleven in de vuurzee. Waar de kapel nog fier overeind staat tussen de aangetaste gebouwdelen laten toch zelfs die verwoeste gebouwdelen zien waarom Haarendael zo’n prachtige plek is. Nog steeds is sprake van een krachtig gebouw op een weelderig en enigszins vervallen landgoed. 

Ontwikkelkader

Maar de no-go-tijd loopt op zijn einde. Enthousiast werkt een team van enkele bedrijven en organisaties aan een nieuw landgoed. En dat gebeurt onder meer op basis van het ontwikkelkader dat de gemeente Oisterwijk afgelopen zomer heeft vastgesteld. Dit ontwikkelkader geeft ruimte aan zowel woningbouw als aan verschillende voorzieningen.

Daarvoor kan zowel het (te vernieuwen) historische pand benut worden alsook het voorterrein. De woningen zullen worden gerealiseerd in verschillende prijsklassen, variërend tussen betaalbare huur en vrijs sector koop. Qua voorzieningen wordt gedacht aan een restaurant en een hotel, aan expositieruimte (voor bijzondere technische innovaties), aan zorg, aan cultuur en, last but not least, aan een nieuwe plek voor de gedenkplaats.

Groen

Naast de gebouwde voorzieningen is er natuurlijk ook de groene ruimte die nieuw elan zal krijgen. De breviertuin zal weer hersteld worden tot een tuin voor rust en bezinning en net als in de tijd van de priesterstudenten zullen er ook weer moestuinen of pluktuinen op het landgoed komen.

Blue Zone

De ideeën voor de herontwikkeling komen ook niet zomaar uit de lucht vallen. Voor een belangrijk deel zijn ze gebaseerd op de principes van de Blue Zones. Dat zijn plekken waar mensen gelukkiger en gezonder langer leven. Onder meer het bieden van ruimte voor ontmoeting is zo’n beginsel uit de Blue Zone, naast gezonde voeding, beweging en omzien naar elkaar. Die elementen liggen ten grondslag aan hoe Haarendael straks opnieuw onderdeel zal uitmaken van Haaren. Op maatschappelijk, economisch en ruimtelijk vlak.

Programma

Vanuit die context werken we samen onder meer aan de opstelling van een programma van eisen dat meer is dan een reeks gebouwen in een groene omgeving. Mooi om te zien dat het team van partijen op veel terreinen verbindingen met elkaar vindt. Verbindingen tussen wonen en zorg, tussen evenementen en technologie, tussen gedenken en sociale kwaliteit, tussen horeca en erfgoed. En tussen al deze invalshoeken samen.

AI

Om ons nog wat extra te laten inspireren hebben AI software gebruikt om een verbeelding te geven van kernwoorden die we positief en negatief achten voor de toekomst van Haarendael. Dat geeft soms verrassende keuzes zoals hieronder te zien 😊

Dialoog

Om de nieuwe stappen in de herontwikkeling te delen met Haaren wordt er op 14 december een dialoogsessie georganiseerd. Deze omgevingsdialoog vindt plaats in Ontmoetingscentrum Den Domp gelegen aan de Kerkstraat 26 te Haaren, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Aanmelden kan via: info@lithos.nl


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.