Vandaag in WinsumNieuws.nl:

Roelie Schuitema heeft onderstaande boze brief gestuurd aan raadsleden en college van burgemeester en wethouders:
“Beste mede-inwoners van Winsum,
gisteravond heb ik als inwoner van ons dorp Winsum de presentatie van het plan Sievers/Zilt voor het Boogplein bijgewoond. Wat is dat een goed plan!

Mede door de positieve reacties op het plan is mijn boosheid over de gang van zaken rond het Boogplein weer aangewakkerd. Ik voel me als inwoner bedonderd door de gemeente!

Met veel tamtam worden de inwoners opgeroepen ideeën te ontwikkelen voor het Boogplein. Er wordt een tent op het Boogplein geplaatst waar de plannen worden gepresenteerd. Allemaal enthousiaste mensen met hun plan of kijkers die ter plekke ideeën droppen, opvallend is dat het voornamelijk (echt) kleinschalige winkels en wonen is. De gemeente zegt aan de hand van deze plannen e.e.a. uit te werken en mee te nemen in hun voorstel voor een bruisend centrum. Daarna krijgen wij, als inwoners, de kans een keuze te maken. Wat blijkt, kort na de eerste sessie komt er ineens een plan op tafel van de ondernemers Sennema & Wierenga. Zij vonden dat zij buiten alles om een plan konden voorleggen aan de gemeente. Waarom niet ook bij de eerste presentatie gedaan? Dit noem ik achterbaks.

Bij de presentatie van de drie door de gemeente gekozen plannen voor de inwoners zien we een kleinschalig ontwerp met weinig winkels, iets meer wonen en veel openbare leefruimte, een plan met een grote superwinkel (trekpleister genoemd) en iets daar tussen in. Al snel blijkt dat het kleinschalig ontwerp van veel van de aanwezigen de voorkeur heeft.
Ondanks dat krijgt toch de duo S/W de kans en tijd om het plan met de grote trekker verder te ontwikkelen. Voor mij onbegrijpelijk als je kijkt wat er al aan supermarkten in Winsum zijn. En hiermee wil je als gemeente meer toeristen trekken c.q. in het dorp vasthouden? Door de gemeente werd gezegd dat ook het kleinschalige plan verder wordt uitgewerkt.

De Lidl als supermarkt haakt af. Duo S/W geeft dan aan 2 of 3 kleinere trekkers naar het Boogplein te kunnen halen. Ook hiervoor krijgen ze de tijd en wel tot 1 september. Van een kleinschalig plan horen we niets meer.

Ergens afgelopen maand heb ik gelezen dat het beleid van de gemeente is om grotere supermarkten aan de rand van het dorp te situeren, maar dit terzijde.

Ook 2 of 3 kleinere trekkers lukt niet. En weer krijgt S/W uitstel! En dan tovert het duo een totaal nieuw plan uit de hoge hoed, het zgh haltermodel. Dat ondernemers gaan meedenken is op zich natuurlijk een goede zaak, hadden ze ook zelfstandig eerder kunnen doen. Nu ruikt het naar lobbyen van S/W. Bestaande ondernemers moeten naar het Boogplein (Spar is, in mijn ogen een grote supermarkt en Discus). En dat moeten trekkers zijn voor zowel inwoners als toeristen? Hoofdstraat O alleen maar winkels, saaie boel na sluitingstijd, geen toerist die daar blijft ‘ hangen’! Winsum is een dorp, geen stad waar grote afstanden tussen winkelcentra is! Ook nog de Boog open voor auto’s, geen stimulans om in het centrum te gaan shoppen c.q. wandelen. Ik heb het maar niet over de kosten voor dit plan.

Wat ook nog rond zingt is dat er een ondernemer is die graag het oude gemeentehuis wil kopen om daar haar winkel naar toe te verhuizen. Ook voor de rest van het pand, inclusief het mooie carillon heeft ze uitgewerkte plannen. Totdat ineens blijkt dat het plan van S/W de achterkant van het monument af wil hebben. Zonder die achterkant waarin waardevolle elementen als de cellen met bijbehorende ramen en een kolenraam, uniek in Nederland.

Mijn conclusie: inwoners worden wel ingeschakeld, maar vervolgens worden met hun ideeën niets gedaan, de inwoners worden niet serieus genomen. Blijkbaar zijn S/W de baas in Winsum. Raadsleden, u bent gekozen door de inwoners om hun te vertegenwoordigen. Ik hoop dat u van dat recht een goed gebruik maakt.

 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.