De Tuinen van Bakel is een, helaas niet gewonnen, inzending voor een prijsvraag georganiseerd door de Zorgboog. In het project werkte Beyond Now samen met ONB, Schurink, Univacance, Vivo-Plus, Buiten5 en de Stichting Vitaliteit. De Bakelse locatie van de Zorgboog, met daarin de grote zorgcomplexen St. Josefsheil en Jan de Wit wordt grotendeels afgestoten en verdient een nieuwe bestemming.

Wij zien De Tuinen van Bakel als een gevarieerde community waar mensen (al dan niet met een zekere zorgbehoefte) aandacht kunnen en willen geven aan elkaar vanuit de eigen kracht en eigen regie. We willen mensen een thuis bieden om vanuit dit thuisgevoel te kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving. Dat houdt dus ook in dat we enerzijds de interactie binnen De Tuinen van Bakel willen stimuleren en anderzijds de interactie met de wereld buiten het landgoed, om te beginnen met de kern Bakel. 

Het concept voor De Tuinen van Bakel gaat uit van de kernwaarden energieverwonderingvitaliteit en verbinding. De kernwaarden verankeren we in zowel een fysieke vorm als in een organisatiemodel voor ontwikkeling en beheer. Met als resultante maatschappelijke kwaliteit. 

De community zoals ons die voor ogen staat is niet slechts een woonwijk, maar vooral een gemengd milieu waar gewoond wordt, verschillende voorzieningen aanwezig zijn en vooral ook interactie en deelname aan de samenleving (anders dan met betaald werk) op een zeer ontspannen manier gestimuleerd wordt. Verplichtingen op dit vlak, zo is onze constatering werken doorgaans averechts, mede omdat verplichtingen afbreuk kunnen doen aan vertrouwen en verantwoordelijkheid. Eigen regie, ook buiten de zorg om is eigenlijk voor iedereen belangrijk.

De Tuinen van Bakel combineert vele functies en sferen. Samengevat:

  • Wonen (goedkoop, middelduur, duur, welzijnsvilla)
  • Zorgvoorzieningen (NAH, PG, Zorghotel en klinieken voor cliënten met Lyme of ALS)
  • Vitaliteit, wellness, horeca, kunst en andere gemeenschappelijke voorzieningen (ruimte voor workshops en cursussen, zwemvijver, sauna, boomhut hotel, café/restaurant, werkplaats, receptie)
  • Tuinen en vertical farming

Juist de combinatie van concept, genoemde functies, de setting in een bosgebied en een uitgekiend park- en hospitalitymanagement maakt De Tuinen van Bakel tot een zeer interessant project.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.