Het centrum van Mierlo-Hout is nu al een best aardige plek om mensen te kunnen ontmoeten. Dat bleek afgelopen zaterdag 14 september toen we met een aantal marktkramen voor de deur van Savant Alphonsus stonden om passanten te vertellen over de ontwikkelingen zoals wij ze voor ogen hebben met het Dorpsplein Mierlo-Hout.

Behalve ons team, waarin onderwijs, zorg, wonen, ondernemen en de wijkraad zijn vertegenwoordigd, waren ook de stichting Herdenkingsmonument en de Jumbo aanwezig. De stichting met boeiende beelden en verhalen over de bevrijding van Mierlo-Hout, en de Jumbo met allerlei gezonde producten. Gezond leven en verhalen, dat past goed bij Dorpsplein Mierlo-Hout. 

Maar ook reuring. Nu al was er op deze zaterdag behoorlijk wat aanloop bij onze kraam, en dat terwijl de ruimtelijke invulling van wat wij als Dorpsplein zien nog een wat lastige is. Zo ziet de mooie bomencirkel tegenover de St. Luciakerk er vanuit de lucht prachtig uit, maar wordt deze in de praktijk niet of nauwelijks benut. Slechts een enkeling wandelt er tussendoor op weg naar zijn auto die even verderop staat geparkeerd. Om levendigheid te realiseren en een aantrekkelijk verblijfsgebied is in onze optiek een andere invulling van de ruimten rondom de Hoofdstraat nodig. Een invulling die vooral ruimten verbindt. 

Zo willen ook graag een verbinding leggen tussen de Hoofdstraat en de kapel die op het binnenterrein van Savant Alphonsus ligt. We zouden daarmee een mooie samenhang en variatie in ruimten en functies kunnen realiseren. Stel je je even voor, dat er op de plek waar nu nog de bomencirkel is, een mooi paviljoen zou staan waar je lekker kunt eten en drinken of tussen de tomaten die daarin een kleine kas groeien met je laptop zou kunnen werken. En dat je dan weer naar buiten loopt in de richting van het spoor, je een mooi plein hebt met misschien we een fontein, en dat je dan rechts afslaat en je een doorkijkje hebt naar de kapel in een weelderige tuin. In die kapel komen verschillende functies samen. En de tuin is misschien wel een moderne versie van de kloostertuin van weleer.

NB. de stedenbouwkundige studie is van JYB architecten


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.