Nominatie Woongebouw van het Jaar 2018

Het project Geworteld Wonen in Rijswijk van Inbo en Beyond Now is in de race om Woongebouw van het Jaar te worden. Dat is vorige week bekend gemaakt. Uit bijna veertig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf nominaties geselecteerd. Alle inzendingen zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, bijdrage aan het vakgebied en de doorwrochtheid van het ontwerp.

Het unieke aan Geworteld Wonen is dat het is opgezet als een landgoed maar wel midden in de Randstad ligt. Een voormalige buitenplaats diende als inspiratie voor dit project waar bewoners niet alleen in rust en ruimte wonen maar ook gezamenlijk een moestuin of boomgaard beheren.

Op 8 november wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. Deze verkiezing is onderdeel van de Architectenweb Awards.

Juryrapport op architectenweb:
Waar veel buitenwijken zich kenmerken door strakke rijen met grondgebonden woningen, hoge schuttingen rond de tuinen en overal parkeerplekken, daar heeft Inbo dit model in Rijswijk Buiten radicaal omgegooid. Met een gelijkblijvende dichtheid van 33 woningen per hectare is een ruim opgezet en autovrij ‘landgoed’ gerealiseerd met een hoofdhuis met twintig appartementen bovenop een parkeerkelder, negentien hofwoningen met extra brede beukmaat en acht overhoeks geschakelde boerderijwoningen.

De eigen tuinen van de bewoners zijn weliswaar klein, maar de rest van het groen is ruim en gemeenschappelijk. Er zijn moestuinen, siertuinen en speelplekken, maar er is ook een fruitboomgaard en een tuinkas. Het beheer van de gemeenschappelijke ruimte wordt door de bewoners, via een vereniging, zelf opgepakt. Gereedschap wordt bewaard in een gezamenlijke schuur, met klusruimte. De jury is hier enthousiast over: er wordt zo echt aan een gemeenschap gebouwd.

Iedere woning is qua volume en indeling anders, afgestemd op de wensen van de bewoners. Maar door in de gevels uit te gaan van stramienen en overal dezelfde donkergrijze gevelbekleding toe te passen, wordt richting de publieke ruimte vooral het gemeenschappelijke benadrukt. De basis voor de gevelbekleding zijn gerecyclede flessendoppen en landbouwplastic. De woningen zijn gasloos en wekken hun eigen energie op met PV-cellen en warmte-koudeopslag. Bewoners die veel PV-cellen aangebracht hebben, hebben zelfs een Nul-op-de-Meter-woning.

 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.