Abdel Ilah Rubio schreef op 8 mei een tweede artikel over Città Romana. Klik hier om het artikel te lezen op ad.nl

Nu zit het vakantiepark Città Romana nog vol met buitenlandse werknemers en recreanten. Maar straks wonen hier vooral senioren, is de bedoeling. ,,Het biedt toch een stuk verbondenheid.”

Het eerste dat opvalt aan het vakantiepark in Hellevoetsluis is het vele groen en de rust. Het park ziet er netjes uit en is ruim opgezet. Veel bungalows zijn bewoond, maar de meeste huurders zijn overdag aan het werk en zie je nauwelijks. Alleen bij de receptie zitten twee Engelsen op een bank en hier en daar lopen enkele buitenlandse huurders

Het resort in Hellevoetsluis, dat bij het Haringvliet ligt, telt ruim 260 bungalows. Het gaat om vrijstaande huizen, maar ook twee-onder-een-kapwoningen. Verder zijn er hier en daar wat geschakelde woningen. De bungalows, waarvan een groot deel met rieten daken, hebben bijna allemaal een eigen tuin. Huurders of eigenaren kunnen gebruikmaken van een mooi, groot restaurant, een overdekt zwembad, sauna en allerlei andere voorzieningen.

Probleem

Ondanks de chique uitstraling en de prachtige locatie is het park slechts voor een derde gevuld met toeristen. De zakelijke markt was volgens directeur Johan Janzen al vanaf het begin (1997) de belangrijkste inkomstenbron voor de eigenaren van de woningen. ,,De toeristische markt is altijd een probleem geweest. Er zijn gewoon te veel vakantiewoningen in Nederland.” Dit probleem doet zich niet alleen voor bij Città Romana, weet hij. ,,Op een groot deel van het eiland wordt zakelijk verhuurd.”

Daarom werd al in 2008 gekeken naar andere inkomstenbronnen, zoals de health and care markt. Er werd begonnen met vakanties en zorg. Ook zijn er afspraken met Britse reisbureaus die gespecialiseerd zijn in visvakanties want het gebied is erg populair onder vissers. Maar daarmee krijg je het park niet het hele jaar gevuld. En omdat er in de toekomst minder werknemers nodig zullen zijn in de haven, gooien de eigenaren het nu over een heel andere boeg. Zij willen het vakantiepark omtoveren tot een seniorenbuurt. Città Romana is nu in gesprek hierover met het ministerie, die een landelijke proef begint met het omvormen van vakantieparken, en de gemeente.

Città Romana is perfect voor een seniorenbuurt, denkt Janzen. De sfeer en ligging is goed en de meeste huizen beschikken over een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Ook hebben ze een tuin en zijn er verscheidene voorzieningen waarvan ze gebruik kunnen maken.

Het plan is ook om meer zorgfaciliteiten te creëren. Gedacht wordt aan een ruimte voor een fysiotherapeut, een post voor de thuiszorg en wellicht zelfs een dokterspost.

Veel senioren hebben wel oren naar woningen in het vakantiepark, die momenteel tussen de 175.000 tot 250.000 euro kosten. Janzen werd na het bekend worden van de plannen overstelpt met vragen van ouderen. ,,Veel senioren wonen nu te groot, maar kunnen nergens naartoe. En dus blijven ze zitten in hun woning. Dat is niet bevorderlijk voor de doorstroming op de huizenmarkt. Wij bieden ze een aantrekkelijk alternatief. Hier zijn de woningen wat kleiner, heb je een tuin en rust.”

Hobby’s

Veel oudere mensen vinden het volgens hem ook fijn om in een buurt te zitten met leeftijdsgenoten, met min of meer dezelfde interesses of hobby’s. ,,Het geeft bovendien een veilig gevoel. Als je met z’n allen bij elkaar zit, biedt dat toch verbondenheid. Je let beter op elkaar en het geeft de mogelijkheid om voor elkaar te zorgen.”

De kans dat Città Romana kan worden omgevormd tot woonbuurt, lijkt groot. Het vakantiepark is in gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken over een landelijke proef. En ook de gemeente staat er niet onwelwillend tegenover, liet ze maandag weten.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.