De derde middag waarop we in het kader van de vernieuwing van de woonvisie in Katwijk met senioren in gesprek gingen stond gisteren op het programma. Nu aanwezig: meer dan 100 60-plussers uit Katwijk aan Zee en Katwijk Noord. En opnieuw een bijeenkomst die bol stond van betrokkenheid, waarin we kansen voorbij zagen komen alsmede bedreigingen. Om met de bedreigingen te starten: die hebben veelal te maken met financiën of veranderingen in gezondheid en mobiliteit. Zo gaf één van de deelnemers aan graag bij zijn dementerende echtgenote te blijven wonen, maar geen idee te hebben hoe dat mogelijk te maken. Een ander schetste een beeld van het niet kunnen verkopen van het huidige huis, en een derde gaf aan dat ook de doorstroming van een groot huurhuis naar een klein huurappartement er niet in zit als we sec kijken naar de verschillen in huurprijsniveau. Hier biedt kijken naar huurwaarde wellicht een mogelijke oplossing, of een denkrichting die ingezet zou kunnen worden.

Op de derde middag waren dezelfde gesprekleiders aanwezig als in de twee voorgaande middagen. Lourens Visser van de gemeente heette de volle zaal een hartelijk welkom. Vervolgens leidde Alex Sievers de bijeenkomst en gaf zijn inleiding over trends in de samenleving en denkrichtingen in wonen voor senioren. Ook presenteerde Alex enkele resultaten uit de korte enquête die we hebben uitgezet onder de Katwijkse senior. Met een respons van boven 600 geeft de enquête een mooi beeld van de verhuiswens of het blijven wonen in de huidige woning van de Katwijkse senior. Verleiding en emotie zijn daarbij begrippen die in nieuw of vernieuwd – op de doelgroep afgestemd – woningaanbod steeds weer terugkomen.

In de sessies van Huibert Kralt en Pieter Kuijt van De Raad ging het over seniorenwoningen en appartementen. Verschillende wensen en eisen over maatvering, betaalbaarheid, buitenruimte en koop of huur passeerden hier de revue. In de sessie van Lourens werd de aandacht gevestigd op de bereikbaarheid en toegankelijkheid van woningen en omgevingen. In de sessie van Alex ging de aandacht uit naar participatie, het delen van voorzieningen en het mogelijk interessant kunnen zijn van een voucher-systeem voor afname en verrichten van diensten. Ook kwam de noodzaak om nu actie te nemen aan bod. Laten we doen!

De bevindingen uit de drie middagen bundelen we in een advies aan de Klankbordgroep Woonvisie.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.