Recent interviewde projectontwikkelaar Blauwhoed, met wie we werken aan Senior Smart Living, Alex Sievers over zijn initiatieven op dit vlak. Onderstaand de tekst ontleend aan de website van Blauwhoed.

Alex Sievers: “Ik wil de wereld een klein beetje mooier en beter maken”

donderdag 9 april 2015
Alex Sievers is oprichter van Beyond Now, een jong en flexibel adviesbureau gespecialiseerd in concept- en vraaggestuurde vastgoedontwikkelingen. Samen met Blauwhoed werkt hij aan Senior Smart Living, een leefconcept voor actieve ouderen die midden in de samenleving willen staan. Onlangs werd de eerste intentieovereenkomst voor de realisatie van een woonbuurt volgens Senior Smart Living getekend, in Schiedam. Een interview met de tegelijkertijd bevlogen en pragmatische initiatiefnemer van dit concept.

alex yvonne tineke

Alex Sievers met Yvonne van Mierlo en Tineke Groenewegen bij Blauwhoed

“De wereld een klein beetje mooier en beter maken.” Dat is het eerste dat Alex Sievers antwoordt, gevraagd naar zijn persoonlijke motivatie in zijn werk. “Natuurlijk moet je ideeën concretiseren, maar als we dat kleine beetje idealisme niet hebben, waar werken we dan voor? Ik stoor me bijvoorbeeld al jaren aan de veel gebezigde term ‘geschikte woning’. ‘Geschikt’ is een term die we uit ons woordenboek zouden moeten schrappen, het zou moeten gaan om ‘aantrekkelijk’.”

Dat idealisme vertaalt zich in de missie van Beyond Now, het adviesbureau dat Alex oprichtte. Alex: “Wij geloven dat als mensen prettig wonen, ze gelukkiger zijn en beter functioneren in de maatschappij. Wij willen hieraan bijdragen door hen een thuis te bieden. Dat doen we door in hun huid te kruipen en direct met hen te schakelen en zo concepten te ontwikkelen die bij hen passen.”

Woon- en leefwensen van actieve senioren faciliteren
Eén van de speerpunten van Beyond Now is de seniorenmarkt. Dat is niet voor niks, want de manier waarop veel senioren willen wonen en leven wordt volgens Alex Sievers in Nederland te weinig gefaciliteerd. “Mensen willen graag van betekenis zijn, ook senioren. Veel van hen krijgen te maken met eenzaamheid, terwijl ze zichzelf juist willen blijven ontplooien en willen leven op een plek waar ze dat samen met anderen kunnen doen. Dat moeten we faciliteren, en dat doen we in Nederland nog veel te weinig. We mogen daar ook best ambitieus in zijn. Het leefconcept Senior Smart Living is op deze gedachte geënt.”

Verbinden, genieten, ontplooien… leven!
Deze levenshouding komt dan ook terug in het motto van Senior Smart Living: ‘verbinden, genieten, ontplooien… leven’. Alex licht toe: “10 jaar geleden waren senioren ziek, zwak en misselijk. Nu laten zij zien dat dit niet hun levenshouding is. Ze laten zich niet kisten. Als je aan een senior vraagt hoe hij wil wonen, dan beschrijft hij vaak geen huis, maar een manier van leven. Verbonden zijn met de samenleving en met leeftijdgenoten, genieten en ontplooien- door zelf te blijven leren en doen, maar ook door kennis met anderen te delen- staan daarin centraal.

De manier waarop wonen in Nederland wordt vormgegeven past vaak niet bij deze levenshouding. In al die straten waar iedereen druk druk druk is, is echte interactie met de enkele senior niet meer vanzelfsprekend. Ja, een keertje groeten doen we allemaal wel, maar echt dingen samen oppakken wordt het niet. Vereenzaming ligt op de loer maar ook de betekenis die je als mens wilt hebben voor je omgeving wordt ondergraven. Senior Smart Living is een omgeving die mensen stimuleert en die verbindingen legt om je sterk te voelen en je te (blijven) ontplooien.”

Inspiratie uit de Verenigde Staten
Een inspiratiebron voor Senior Smart Living vormen de studiereizen naar de Verenigde Staten die Alex Sievers regelmatig organiseert. Communities voor actieve ouderen zijn daar een stuk gebruikelijker dan in Nederland. Alex: “Ik vind het bijzonder dat in een land waar veel minder sprake is van een vangnet, waar je zelf (zonder subsidie) dingen moet regelen en waar vraag en aanbod zonder veel interventie samenkomen, een leefconcept als dit heel normaal is. Niet alleen voor de rijken, maar ook voor de mensen met modale inkomens of minder. Het is illustratief voor het grote potentieel van Senior Smart Living.

Wat ook inspireert is de manier waarop in de Verenigde Staten met marketing wordt omgaan. Ze denken daar ongelofelijk goed na over het vermarkten van woningprojecten, met een hoofdrol voor verleiding. Een verkoopcentrum is geen kantoor, maar een warme huiskamer. In de modelwoning staat in de logeerkamer een fotolijstje met ‘Welcome home boys’. Voor grotere wijken worden modelstraten gebouwd met 8 woningen, en een fonteintje in de schaduw dat door bezoekers veelvuldig gebruikt wordt om de brochure nog eens door te lezen. Het thuisgevoel dat daar gecreëerd wordt hebben wij in Nederland nog niet geëvenaard.”

Herkenning als basis voor samenwerking
Beyond Now en Blauwhoed werken samen met Inbo en Syntrus Achmea aan Senior Smart Living. Hoe karakteriseert Alex de samenwerking? “Wat leuk is aan onze samenwerking is de herkenning in de manier waarop we denken en doen. We vinden elkaar in creativiteit, enthousiasme, liefde voor het vak en de doelgroep, in het samen echt ergens voor gaan. Die herkenning is ook gelijk de basis voor onze samenwerking, waarbij we vervolgens onze eigen kennis en ervaring inbrengen.”

Waardevol persoonlijk contact met ambassadeurs
Werkend aan Senior Smart Living maakt Alex Sievers veel bijzondere dingen mee. Hij heeft veel contact met ‘ambassadeurs’, mensen die het leefconcept omarmen en graag zelf zo willen wonen. Door hun betrokkenheid, bijvoorbeeld in de vorm van gesprekken en inspiratiesessies, maken zij het concept beter.

Alex: “Het persoonlijke contact is heel waardevol en levert bijzondere momenten op. Zo ging tijdens een inspiratiesessie één van onze ambassadeurs, de 68-jarige Martin, staan en sprak hij ons allemaal aan: “Waarom staat er nou nog steeds niks? Schiet nou eens een beetje op! Ik wacht al 10 jaar, als ik er nog 10 moet wachten, dan hoeft het bijna niet meer.” De in grote getale aanwezige gemeenten en het Senior Smart Living-team, we voelden het allemaal als een persoonlijke schop onder de kont. Waarom dralen we zo met elkaar? Aandacht en beleid voor senioren hebben zich in het verleden veel te traag vertaald naar daadwerkelijke actie.

Gelukkig verandert dat nu. Met Senior Smart Living gaan we ervoor zorgen dat mensen zoals deze man kunnen blijven verbinden, genieten, ontplooien en leven op de manier zoals zij dat willen, samen met anderen. Het is een prachtig project om aan te werken!”

Meer informatie
Meer weten over Senior Smart Living? Kijk op www.seniorsmartliving.nl. Hier vind je ook de Senior Smart Living-visiefilm.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.