MAURIK – In grotere nieuwbouwplannen in de gemeente Buren moet voortaan dertig procent aan sociale huurwoningen zitten. Daar is een groot tekort aan en daarom wil wethouder Pieter Neven dat daar strak de hand aan wordt gehouden. En – waar mogelijk – oo voorrang wordt verleend aan eigen inwoners.

Artikel van Eric Wijnacker in De Gelderlander, 5/12/2020, Lees op Gelderlander.nl. Beyond Now heeft samen met Springco voor gemeente Buren het woningprogramma 2020-2030 opgesteld.

Die ruimte voor meer sociale huurwoningen is er nu omdat de gemeente de komende tien jaar aanmerkelijk meer woningen mag bouwen dan in de voorgaande jaren. 

Bij elk bouwproject van meer dan vijftig woningen ligt er voortaan een harde eis van minimaal dertig procent sociale huur. Bij kleinere projecten is dat een nadrukkelijk streven.

“We hebben ruimte genoeg”. Willem Lassche

Buren mag tot 2030 in totaal 1.400 huizen bouwen. Dat waren er in de voorbije tien jaar ongeveer duizend. Het nieuwe CDA-burgercommissielid Willem Lassche gaat het liefst nog een flinke stap verder: ,,Wat mij betreft kunnen we inzetten op minimaal 1.650 maar misschien wel 2.200 nieuwe woningen. We hebben ruimte genoeg.’’ 

West Betuwe

Wethouder Pieter Neven temperde het enthousiasme van de Zoelenaar: ,,Het is al heel fijn dat we zo veel meer mogen bouwen. In de Regio Rivierenland hebben we samen afgesproken dat Buren 1.400 woningen mag bouwen.’’ 

Hetzelfde aantal als Neder-Betuwe maar minder dan de 2.200 nieuwe huizen die het tweemaal zo grote West Betuwe de komende tien jaar mag laten verrijzen.

Erichem

Vele jaren was het onmogelijk voor gemeenten om sociale huurwoningen te reserveren voor de eigen bevolking. Maar daar zijn nu wel mogelijkheden voor, gaven onafhankelijk raadslid Jolijn Zwart-van Kessel en wethouder Neven aan.  

,,We studeren op hoe dat precies in zijn werk gaat, maar het is wel ons uitgangspunt”, zegt Neven. Bijvoorbeeld bij de veertien betaalbare woningen die binnenkort in Erichem gebouwd gaan worden. ,,Als gemeente willen we heel graag dat starters uit Erichem of Erichemse ouderen die kleiner willen gaan wonen daar terecht kunnen. Met voorrang, dat lijkt mogelijk.’’

Bouwen voor bewoners Food Valley

Het is overigens zeker niet zo dat de gemeente Buren de deuren sluit voor woningzoekenden van buiten, zegt Neven: ,,De grote vraag naar landelijk wonen vanuit bijvoorbeeld Utrecht maar in ons geval ook Food Valley (Rhenen, Veenendaal en Wageningen bijvoorbeeld, EW) is zelfs een van de redenen waarom we zoveel meer mogen bouwen dan onze eigen woningbehoefte.”

“Ook voor oud-Burenaren die graag willen terugkeren”. Pieter Neven, Wethouder Buren

,,Als we alleen voor onze eigen woningbehoefte zouden bouwen, dan volstaan 840 nieuwbouwhuizen in de komende tien jaar, maar dat worden er dus liefst 560 meer. Dat is specifiek bedoeld voor nieuwkomers uit die grotere steden, maar zeker ook voor oud-Burenaren die heel graag terug willen keren naar hun geboortedorpen of -stad.’’ 

Neven wees er, in antwoord op het pleidooi van Lassche, wel op dat nóg meer bouwen dan 1.400 huizen dus niet voor de eigen woningbehoefte zou zijn. 

Lienden

De 1.400 woningen worden verdeeld over alle veertien dorpen, maar in Lienden wordt meer gebouwd dan elders. De vraag naar woningen in Lienden, ook vanuit de eigen bevolking, is groter dan elders. En ook willen veel mensen van boven de Rijn graag in Lienden wonen. Maar elke twee jaar evalueert de gemeenteraad of de geplande bouw overeenkomt met de behoefte van de inwoners. Aanpassingen zijn dan mogelijk. Op 15 december neemt de gemeenteraad van Buren een besluit over de woonvisie tot 2030.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.