Minimaal 130 nieuwe woningen en aandacht voor naoberschap

De Boskamp kan 130 tot 140 nieuwe woningen tegemoet zien in de komende acht jaar. De twee leegstaande scholen moeten worden omgebouwd tot een complex met woningen. Ook aan de dorpsrand zijn nieuwe woningen mogelijk. Dat valt te lezen in de nieuwe dorpsagenda.

Artikel van Sandra Veltmaat in De Stentor, 30-06-22

Die agenda stelde projectontwikkelaar Alex Sievers op in opdracht van de gemeente Olst-Wijhe en in samenspraak met de Belangengroep Beter Boskamp. Naast voorstellen voor woningbouw bestaat de agenda ook uit adviezen om het karakter van de Boskamp te behouden en bewaren. ,,Het noaberschap is belangrijk, maar ook andere sociale elementen. De plannen, met name de bouwplannen, zijn zeker niet in beton gegoten’’, benadrukt Sievers. 

De gebiedsontwikkelaar is aangesteld om alle meningen in de Boskamp aan elkaar te knopen in een dorpsagenda. ,,Het is een conceptagenda. We willen nu weer de reacties uit het dorp verwerken, al kun je het nooit iedereen naar de zin maken.’’

Twee scholen staan leeg

De dorpsagenda is in samenspraak met onder meer de gemeente, de parochie en de inwoners opgesteld. Met zo’n duizend inwoners is de Boskamp een vitale kern, waar de leefbaarheid onder druk staat. Twee scholen staan leeg en voor Willibrordkerk moet ook een nieuwe invulling komen nu hij in 2025 aan de eredienst onttrokken zal gaan worden. 

Het opvallendste idee vloeit voort uit onderzoek naar wat de Boskampers kenmerkt. In het dorp wonen relatief veel mensen met een creatieve en enthousiaste instelling. Sievers: ,,Boskampenaren zijn doeners.’’

Kluswoningen in de Klimboom

Mede daardoor komt hij tot de suggestie in de leegstaande school De Klimboom aan de Dahliastraat zes kluswoningen te ontwikkelen. Door veel zelf te doen in de verbouwing van de school tot woningen, kunnen de kopers veel geld besparen. Interessant voor starters dus. ,,Of het echt mogelijk is, moet technisch onderzoek duidelijk maken.’’ Op het schoolterrein is verder ruimte voor ongeveer vijftien rijwoningen.

Een impressie van herontwikkeling van de Aloysiusschool waarbij het karakteristieke front van het oude schoolgebouw behouden blijft.
Een impressie van herontwikkeling van de Aloysiusschool waarbij het karakteristieke front van het oude schoolgebouw behouden blijft. © IAA Architecten

De herontwikkeling van de St. Aloysiusschool zou in handen moeten komen van een ontwikkelaar. Sievers: ,,Het mooie, klassieke front van de school is goed opknapbaar, maar dat moet wel professioneel gebeuren.’’ Naast twee woningen in de school kunnen er zes nieuwbouwwoningen op het terrein van de school gebouwd worden.

Daarmee zijn de 130 woningen nog niet bereikt. ,,Er is nog meer mogelijk aan ontwikkeling langs de dorpsrand. En ik heb het ook over vervanging van bestaande woningen in het dorp’’, verklaart Sievers.

‘De smaakmaker van het dorp’

De toekomst van de Willibrordkerk is nog steeds een groot vraagteken. ,,We weten het gewoon nog niet’’, zegt Sievers. ,,Het gebouw is de smaakmaker van het dorp. We denken aan een retraite-achtige bestemming. Een yoga- of mindfullnesslocatie. Maar met behoud van de ontmoetingsfunctie voor het dorp. We staan open voor ideeën van mogelijke exploitanten’’, gooit hij een balletje op.

Door een groepsapp in het dorp te starten en bijvoorbeeld ‘straatcoördinatoren’ aan te stellen om nieuwe inwoners te introduceren in het dorp, denkt Sievers dat de saamhorigheid van de Boskamp versterkt kan worden.

Categorieën: Boskamp

Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.