Al jarenlang enquêteren wij 50-plussers. Onze vragen gaan dan over hun voorkeuren voor een woning en woon omgeving, hun wensen om actief te zijn in hun woonomgeving en meer. Eén van de vragen die we ook altijd stellen gaat over een ideale woonsituatie voor de nabije toekomst. Letterlijk stellen we vraag” Als u nadenkt over uw ideale woonsituatie voor de nabije toekomst, wat is dan belangrijk?” We geven de respondenten de mogelijkheid om meerdere antwoorden aan te vinken; desgewenst allemaal.

Ik blijf het bijzonder vinden om steeds weer te zien dat het antwoord “In de voor mij vertrouwde gemeenschap of buurt blijven wonen” steeds weer duidelijk onderaan bungelt. Klaarblijkelijk geven 50-plussers aan alle andere opties een prioriteit. Ons Nederlandse woonbeleid is daarentegen in een behoorlijke mate gericht op het kunnen blijven wonen in hun buurt voor senioren. Om een wooncarrière te kunnen doorlopen in hun eigen buurt vanuit de gedachte dat je op die manier een sociaal netwerk gemakkelijker in stand kunt houden. Er zit veel waarheid in die gedachte, al is het ook zo dat buurten door de jaren heen veranderen, en dat het lang blijven wonen in dezelfde straat geen enkele garantie biedt van een levendig netwerk. Bovendien lijkt die gedachte ook sterk gekoppeld aan de mening dat mensen die wat ouder zijn sowieso niet willen verhuizen. Oude bomen verplant men niet, heet dat dan in een enigszins op afhankelijkheid gerichte houding. Onze ervaring is dat mensen ook op een hogere leeftijd best willen verhuizen, als er iets te kiezen valt. Een verhuisgeneigdheid binnen vijf jaar van 50-60% van de respondenten is een min of meer gemiddelde score in de enquêtes die wij uitzetten.

Gelukkig is er steeds meer te kiezen in het aanbod van op senioren gerichte woonomgevingen. Zelf hebben we gewerkt aan een modern hof met recreatieve voorzieningen, ParkEntree in Schiedam, het eerste concrete project met het label Senior Smart Living. Interessant is ook een aantal verschillende woongemeenschappen zoals De Zwanenpoort in Varsseveld of het Kwarteel in Culemborg. Maar ook een project als de Leyhoeve in Tilburg dat zich meer dan de hiervoor genoemde projecten richt op het thema biedt een vernieuwende opvatting. Mooi om te zien dat er steeds meer woonvariaties verschijnen.

Bron: Beyond Now Enquête 50-plus 2018

Wat vinden de 50-plussers dan wel belangrijk? Los van “de woning waar ik onbezorgd oud kan worden – dat wil vrijwel iedereen – scoren een veilige omgeving, groen en weinig onderhoud hoog. En kleiner wonen, kleiner dan nu. Daarnaast is er een aantal zaken dat zo’n 40% van de respondenten aanspreekt. Gelijkgestemdheid is zo’n optie of een energiezuinig huis. Ten aanzien van beide opties zien we een toenemende belangstelling.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.