De afgelopen maanden hebben we een enquête uitgezet rond ons project Senior Smart Living en de eerste concrete ontwikkeling daarvan in Schiedam met de community ParkEntree. 262 mensen, allen ouder dan 55 hebben hun ideeën in deze enquête met ons gedeeld. De respondenten zijn vaak mensen die via de website van ParkEntree geattendeerd zijn op de enquête, en zo verwachten wij, op zijn minst enigszins geïnteresseerd zijn in dit project. In deze blog zullen we enkele bevindingen uit de enquête delen.

Als we vragen naar waar de respondenten blij van worden komt een mooie mix van genieten, verbinden en ontplooien – de kernwaarden die we met Senior Smart Living willen waarmaken naar voren. “Lekker in de zon zitten”, “Hobby’s en sporten” en “Samen leuke dingen doen”, scoren alle ruim boven 60%. Maar ook “Iets voor anderen betekenen” en “Kennis vergaren en delen” past goed bij de doelgroep.

waarwordtublijvan

Vervolgens stelden we de volgende vraag: Als u nadenkt over uw ideale woonsituatie voor de nabije toekomst, wat is dan belangrijk? Uit een elftal antwoordopties scoort “het huis om onbezorgd oud te worden” met 84&% het hoogst. Niet geheel verwonderlijk wellicht, zoals ook de “veilige omgeving” en het “weinige onderhoud aan huis en tuin” het met ruim 70% heel goed doen. De verwondering als we kijken naar Nederlands beleid ligt aan de onderkant van de scorelijst. Op plek 11 scoort “het blijven wonen in de mij vertrouwde gemeenschap of buurt” slechts 27%. De doelgroep laat zich duidelijk niet tegenhouden om te verhuizen naar een andere omgeving als daar de leefkwaliteit die zij voorstaan te vinden is. Voorzieningen in de nabijheid worden op prijs gesteld (67%), maar dat hoeven niet echt zorgvoorzieningen te zijn (33%).

In volgende vragen zijn we ingegaan op wensen rond huur en koop, verhuisgeneigdheid en dergelijke. 23% heeft geen verhuisplannen of gaat daar pas na 5 jaar over nadenken. Meer dan 60% daarentegen ziet zichzelf binnen twee jaar wel verhuizen. Een grote groep derhalve. Iets meer dan de helft van deze groep zoekt een gelijkvloerse woning in een gestapelde setting. Iets minder dan de helft zoekt het grondgebonden. Een klein deel, 4%, is op zoek naar een groepswoning met gedeelde voorzieningen. Ook aardig daarbij: een bijna precies even grote groep heeft de voorkeur voor huur als voor koop. Velen weten het ook nog niet. aanbod schept in deze ook een vraag.

Tot slot vroegen we ook naar diensten en de eigen inzet van de senioren in hun woonomgeving. Interessant is om te zien dt slechts 28% van de respondenten niet via vrijwillige inzet wil bijdragen. Alle anderen willen dat wel, waarbij het runnen van een gemeenschappelijke voorzieningen erg populair is. Meer dan 45% van de respondenten ziet zichzelf hierin een rol spelen. Onderhoud van gemeenschappelijke ruimten en het organiseren van activiteiten scoren iets minder, maar bieden mooie haakjes om in Senior Smart Living te komen tot een buurtje waar mensen met elkaar willen werken aan sociale duurzaamheid.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.