In opdracht van de gemeente Katwijk organiseerden wij vorige week een expertmeeting over de mogelijkheid om in Katwijk goedkoper te kunnen bouwen en wonen. Tim Krijgsman schreef erover in de Katwijksche Post.

RIJNSBURG – Bouwen in Katwijk is duur en dat moet goedkoper kunnen, dacht men. Daarom kwam vorige week dinsdag in Rijnsburg een panel bij elkaar voor een expertmeeting over goedkoper bouwen en wonen in de gemeente Katwijk.

Door Tim Krijgsman

Het was dinsdagavond 21 februari, het ‘strijdtoneel’ was de Spinozazaal in De Burgt in Rijnsburg en de ‘gladiatoren’ kwamen een voor een binnen. De fel verlichte zaal was klaargezet voor een avond vol debat en informatievoorziening. Rijen stoelen waren kaarsrecht neergezet en de koffie en stond klaar om de experts op het gebied van wonen en bouwen te verwelkomen. Veel bekenden kwamen elkaar (weer) tegen en er werd wat gekletst en gelachen voordat wethouder Van der Spijk de avond opende.

Het doel van de avond was simpel. “Wat willen we doen om betaalbaar wonen te behalen en hoe gaan we dat doen?” Dat was de vraag die de wethouder iedereen stelde in zijn openingstoespraak. Alex Sievers van Beyond Now, een bedrijf met adviseurs op het gebied van woonwensen, nam het woord over en regisseerde de avond door de presentaties aan elkaar te praten en vragen te stellen. De avond begon met twee presentaties om betaalbaar wonen in Katwijk te realiseren.

Mobiele modules
Aanpasbaar, duurzaam en gezond. Dat waren de pijlers van modulewoningen van Finch Buildings. Deze modules zien eruit als blokken uit een blokkendoos en kunnen ook als het ware zo op elkaar gezet en verplaatst worden. Het is een fris idee, maar is het ook haalbaar in de gemeente Katwijk en maakt het betaalbaar wonen in de kustplaats ook echt mogelijk? Daar wist spreker Jurrian Knijtijzer geen antwoord op, omdat hij de markt en de animo van Katwijk niet kende. Het idee was in ieder geval geopperd en het spits was afgebeten.

Formule Ingewikkeld
De volgende spreker was Bernard Wouters van de firma Opmaat. Hij schetste een mogelijk nieuwe methode die ervoor moet zorgen dat woningen goedkoper worden als ze teruggekocht worden. Een eigenaardig verhaal dat lastig te volgen was, zelfs met het rekenvoorbeeld dat hij erbij gaf. Ook in de zaal werd dit idee met fronsende wenkbrauwen en moeilijke blikken ontvangen. Voer voor de discussie die na de pauze zou volgen.

Na pitches van KOM (“Goedkoper bouwen en wonen kan eigenlijk niet.”), Dunavie (“Wat kunnen we doen? Geen idee, zoek het lekker zelf uit!”) en Ouwehand (“1-persoonswoningen zijn kansrijk.”) was het tijd voor pauze.

Discussie
Na de pauze was het tijd voor een discussie tussen de sprekers en de experts. In vijf groepen ging iedereen aandachtig in gesprek met elkaar over hoe het woonprobleem opgelost kon worden. Per tafel was er ruimte om te debatteren. Cijfers, argumenten, flyers en hand-outs gingen over en weer. Ook de wethouder deed mee aan het debat.

Conclusie
Na bijna drie kwartier werden alle resultaten aan elkaar gekoppeld en kwam het panel van experts tot een conclusie. “Het waren lastige thema’s om te behandelen, maar ook veel inspiratie gedeeld en de drive om goedkoper te wonen en te kopen is wel nadrukkelijk aanwezig in Katwijk”, concludeerde Sievers.

Terugkijkend zou alternatief bouwen of alternatief betalen volgens de eerste twee sprekers kunnen zorgen voor betaalbaar wonen in Katwijk. Het is dan nu aan de gemeente om met de input die deze avond heeft geleverd aan de slag te gaan en te kijken wat de mogelijkheden zijn op dit gebied. “Er waren boeiende discussies en ik hoop dat iedereen er ook wat van heeft opgestoken”, besloot wethouder Van der Spijk rond de klok van tien uur. “Dan is het nu tijd voor een hapje en een drankje beneden, het bier staat koud!”


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.