Op dinsdag 3 december vond in multifunctioneel centrum De Burgt te Rijnsburg het kennisatelier Vrije Sector Huurwoningen plaats. Het kennisatelier werd georganiseerd vanuit de klankbordgroep woningmarkt Katwijk, een samenwerkingsverband van gemeente Katwijk en partijen uit de woonsector. Doel van de bijeenkomst was meer zicht te krijgen op de wijze waarop beleggers en banken tegen vrije sector huurwoningen aankijken. Wethouder Willem van Duijn: ‘Het was een vruchtbare middag, en het startsein om de kansen voor vrije sector huurwoningen in Katwijk verder uit te werken’.

IMG_1249

Vrije sector huurwoningen in de prijsklasse tot circa € 850 huur per maand komen relatief weinig voor in Katwijk. Een versteviging van dit woonsegment is wenselijk. Binnen de woonvisie van de gemeente is dit een belangrijk thema. De rode draad van de middag was dat er een toenemende belangstelling is voor vrije sector huurwoningen. Dit heeft veel te maken met het woonbeleid van de regering, en het niet meer toegankelijk zijn van de sociale huursector voor grote groepen woningzoekenden met een jaarinkomen vanaf € 38.000,-. Vanuit de woonconsumenten neemt de vraag naar goede huurwoningen toe vanwege de flexibiliteit die huren biedt boven kopen.

Willem van Duijn: ‘Dat het thema leeft, blijkt ook uit de partijen die wij bereid hebben gevonden een bijdrage te leveren aan dit kennisatelier. Amvest, Syntrus Achmea, Rabobank en Beyond Now gaven een boeiend inzicht in hoe het werkt op de woningmarkt en huurmarkt in het bijzonder’. Amvest nam de aanwezigen mee in de wereld van de belegger, en liet zien hoe beleggers hun afwegingen maken en waar op gelet wordt. Collega-belegger Syntrus Achmea liet producten zien waarin zij de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben, en de kansen die dit biedt voor de gemeente Katwijk. De afdeling marktonderzoek van Rabobank Nederland bracht in beeld hoe er vanuit de financiële instellingen gekeken wordt naar vrije sector huurwoningen, en de rol van deze woningen op de woningmarkt. Adviesbureau Beyond Now schetste de toekomstige woningmarkt waarin we anders omgaan met eigendom van woningen, nieuwe allianties sluiten en aspecten als tijdelijkheid van groter belang worden.

Conclusie van de middag was dat er in Katwijk goede kansen liggen voor het realiseren van vrije sector huurwoningen. Vanuit dit perspectief zal de gemeente hierover nader overleg aangaan met verschillende marktpartijen.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

1 reactie

JHM van der Valk · 16/02/2014 op 12:30

Wil graag op de hoogte blijven van nieuwe projecten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.