Enkele dagen nadat wij onze studiereis naar Denemarken lanceerden stelde op 17 juni Ouderenombudsman Jan Romme dat het Rosengardcentret in Silkeborg een mooi succeserhaal is, waarvan wij kunnen leren.

Hieronder zijn woorden in een bericht van het ANP:

Ouderen die denken recht te hebben op zorg van de overheid moeten een denkomslag gaan maken. Zij moeten eigen verantwoordelijkheid nemen en initiatief tonen om de zorg die ze willen te organiseren.

DSC03922

Dat stelt ouderenombudsman Jan Romme van het Nationaal Ouderenfonds maandag op een congres in Huis ter Heide over toekomstbestendige dagbesteding. ‘Van recht hebben op zorg naar eigen initiatief en verantwoordelijkheid’, stelt hij. ‘Daarbij onderzoeken Rijk en gemeenten welke behoeftes en ideeën er zijn en faciliteren zij dat zodat mensen die zélf kunnen uitvoeren. Dan hoeven alleen nog zware en specialistische zorg door betaalde krachten worden gedaan.’

Romme deelt de ouderen in de leeftijd van 55 tot 95 jaar in drie groepen in: de babyboomers tussen de 55 en 65 jaar, de ‘ANWB-generatie’ van 75 tot en met 85 jaar en de hoogbejaarden tussen de 85 en 95 jaar, die in verpleeghuizen wonen of thuis met relatief veel ondersteuning. In een Deens succesverhaal over ouderenzorg, stelt Romme, zetten de eerste twee groepen zich vrijwillig in voor de hoogbejaarden.

Afhankelijk
‘Het zijn de vitale ouderen met kennis en ervaring die zo graag een rol in de maatschappij willen blijven spelen. Ze zijn al vaak actief als mantelzorger of oppas voor kleinkinderen. In Denemarken helpt deze groep in de ouderenzorg. Zo organiseren 230 vrijwilligers in Rosengardcentret in Silkeborg zo’n 76 activiteiten, maken ze meer dan 200 maaltijden per dag en hebben ze meer dan 2000 bezoekers per week,’ lichtte Romme toe.

Ouderen in Denemarken behoren volgens Romme tot de gelukkigste ter wereld. In Nederland hebben mensen zich te afhankelijk gemaakt van professionals, stelde hij: ‘Zo denkt ruim de helft van de ouderen recht te hebben op zorg en hulp als dat nodig is. Dit terwijl 95 procent van de ouderen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig wil wonen en 97 procent controle en verantwoordelijkheid over de gezondheid wil houden.’ Als die denkomslag plaatsvindt zorgt dat voor veerkrachtige, zelfredzame ouderen die doelen stellen en uitvoeren, hield Romme het publiek voor: ‘Kortom, tot gelukkige ouderen, net als in Denemarken.’


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

1 reactie

Betsy de Keizer. · 20/09/2013 op 14:04

Mooi voorbeeld in Denemarken. Ik geef lezingen met behulp van PowerPoint aan ouderenbonden, Probusclubs etc.
Mijn passie is: senioren duidelijk maken dat zij dankzij techniek ( o.a. domotica)heel lang comfortabel en zelfstandig in het eigen huis kunnen blijven wonen en dat ze thuiszorg niet nodig hebben of heel lang kunnen uitstellen. Tevens wil ik mij inzetten voor het beperken van de zorgkosten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.