Samen met Woonpartners, de gemeente Helmond, de Zorgboog en de wijk werken Beyond Now en CB5 aan een ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor de wijk Helmond Oost. Dat doen we door de ruimtelijke kwaliteiten te laden met de maatschappelijke en economische waarden en belangen zoals ze in de wijk worden gevoeld. Gisteren stond een tweede werksessie op het programma. In een goed gevuld Wijkhuis De Lier zijn we in gesprek gegaan over allerlei thema’s rond wonen en leven.

Veiligheid

Een van de thema’s is veiligheid. Of eigenlijk: onveiligheid. De vraag die dan voor ligt is een eenvoudige. Het antwoord is tegelijkertijd veel lastiger, en de praktijk weerbarstiger. De vraag is: hoe realiseer je, in een wijk als Helmond Oost, een veilige woonomgeving, in de wetenschap dat er met regelmaat injectienaalden in de bosschages naast de kleuterschool gevonden worden. In de wetenschap dat er op diverse plekken gedeald wordt, waarmee er voor veel bewoners no-go zones ontstaan. In de wetenschap dat bewoners elkaar vaak letterlijk niet kunnen verstaan door de vele talen die de wijk rijk is.

Begijnhof

Een antwoord op deze vraag zou, volgens een groep bewoners, de bouw van een Begijnhof kunnen zijn, waar gelijkgestemden in ieder geval een eigen veilige binnenwereld kunnen creëren. En samen afspraken kunnen maken. Dat kan een mooi stapje zijn. Aantrekkelijker voor velen wordt het als een bijzondere woonvorm zoals dat Begijnhof zijn tentakels ook de wijk in kan leiden en ook een positief effect heeft op een veiliger buitenwereld. Maar hoe geven we dat vorm? Gaat het dan alleen over betere verlichting, meer camera’s en zichtbare wijkagenten? Of kunnen we vanuit een andere ruimtelijke context mensen helpen in een betere en veiliger leefomgeving?

Vrijwillige inzet

Mooi om te zien dat er ook in Helmond Oost mensen zijn die zich als bewoners al min of meer belangeloos inzetten voor een veiliger wijk door zelf het voortouw te nemen en verbindingen te leggen. En dat, terwijl deze mensen zich ook wel eens afvragen of ze geen water naar de zee aan het dragen zijn. Hoe mooi zou het zijn als we vanuit een ruimtelijke context het eigenaarschap zouden kunnen vergroten. Zodat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun wijk. Al die negatieve energie zouden we positief kunnen aanwenden, om vanuit kracht en positiviteit te werken aan een aantrekkelijk en attractief Helmond Oost. Samenwerken aan bijzondere woonvormen is mogelijk een mooi begin.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.