Artikel op de pagina’s van Woonpartners over de ruimtelijke visie die CB5 en Beyond Now samen hebben opgesteld voor Woonpartners, de gemeente Helmond en de Wijkraad. Klik hier om te lezen op woonpartners.nl

Met het motto ‘Helmond Oost: samen vooruit!’ presenteren gemeente Helmond en Woonpartners samen met de wijkraad, de nieuwe ruimtelijke visie van Helmond Oost. De wijk wordt, gedurende een periode van 10 tot 15 jaar, op vele fronten aangepakt. Zo komen er op diverse plekken woningen bij. Ook de openbare ruimte krijgt een opknapbeurt. 

Dat blijkt uit de plannen die de gemeente Helmond onlangs, samen met woningcorporatie Woonpartners, presenteerde. “We gaan de wijk echt een kwaliteitsimpuls geven. De komende jaren gaat de schop de grond in voor een groenere wijk, waar jong en oud zich thuis voelen”, zegt verantwoordelijk wethouder Gaby van den Waardenburg. Bas Sievers, directeur-bestuurder van Woonpartners, vult aan: “Fijn dat we dit samen met de gemeente kunnen doen. We willen onze huurders een thuis bieden, dat is meer dan alleen een huis. Ik ben ervan overtuigd dat we met de uitvoering van deze plannen een grote stap vooruit kunnen zetten.”

Meer dan goed wonen

De plannen zijn gebundeld in de ruimtelijke visie voor de wijk. Deze visie is het afgelopen jaar opgesteld door gemeente Helmond en Woonpartners, met inbreng van bewoners uit de wijk. In deze visie staan de plannen voor de wijk over 15 jaar. Waar gewerkt wordt aan verschillende thema’s: goed wonen, uitnodigende openbare ruimte en waarin ook de zorgen van de bewoners zijn meegenomen.

Want goed wonen is niet alleen een mooie woning, maar ook een fijne omgeving. “Uit de diverse wijkgesprekken hoorden we de zorgen van bewoners. Een goede woning is fijn, maar een opgeruimde straat en een veilig gevoel zijn net zo belangrijk. Dat lukt ons niet alleen. Met deze plannen gaan we aan de slag om samen de wijk vooruit te brengen: met bewoners en partners. Want we hebben iedereen hard nodig”, aldus wethouder Van den Waardenburg. De visie komt voort uit het Wijkontwikkelingsplan Helmond Oost. Voor de ontwikkeling van de plannen heeft de Helmondse gemeenteraad 2 miljoen euro gereserveerd.

Oud worden in de eigen wijk, kansen voor starters

Onderdeel van de ruimtelijke visie is diverse nieuwbouwplannen in de wijk. De plannen zijn specifiek gericht op mensen die naar een andere woning willen doorstromen binnen de wijk. “Veel mensen willen als ze ouder worden, gelijkvloers gaan wonen”, zegt wethouder Van den Waardenburg daarover. “We vinden het belangrijk dat ze dan in de eigen wijk kunnen blijven. Bovendien laten zij weer woningen achter die ideaal kunnen zijn voor starters en gezinnen. Zo geven we hen ook een betere kans op de woningmarkt én zorgen we ervoor dat de wijk divers blijft qua leeftijdsopbouw.” De plannen zijn nu nog schetsen, maar het is de wens van de gemeente en Woonpartners om deze te realiseren.

Ook tijdens de verdere uitwerking van deze plannen worden bewoners geïnformeerd en meegenomen. “Het is belangrijk om in gesprek te blijven”, zegt directeur-bestuurder Bas Sievers hierover. “Want we bouwen niet voor onszelf: juist voor de mensen die zo hard een woning nodig hebben. Dat kan iemand zijn die wil verhuizen omdat hij of zij minder goed kan lopen, of juist voor jonge gezinnen die ook een fijne woning zoeken en graag in de wijk willen blijven”. 

Een groene, gezonde en veilige omgeving

Naast het toevoegen van woningen krijgt ook de openbare ruimte een flinke upgrade. Sport- en speelplekken worden verbeterd en vernieuwd, fietsoversteken veiliger gemaakt en straten vergroend. Meer specifiek worden de speelplekken aan het Sjef de Kimpepad-plantsoen verbeterd.

Ook komt er een wijkhub met deelauto’s, deelfietsen en (bak)fietsen. “Goed wonen is meer dan alleen een fijne, betaalbare woning”, zegt wethouder Van den Waardenburg daarover. “Je echt thuis voelen in de wijk, in een groene, gezonde en veilige omgeving, is voor ons een rode draad bij het ontwikkelen van deze plannen.”

Samen vooruit!

De gemeente Helmond en Woonpartners willen ook in het vervolgtraject samen blijven werken met de bewoners van de wijk. Bas zegt hierover: “De plannen zijn goed, maar we zijn er nog niet. Een wijkontwikkeling gaat niet vanzelf. Daar hebben we iedereen bij nodig: onze bewoners in de wijk en onze partners. Sluit daarom vooral aan bij de inloopbijeenkomst of de wijkwandeling. Zodat we samen in gesprek blijven.”

“Het allerbelangrijkste is dat we het echt samen doen”, zegt Jan van Ravensbergen, voorzitter van de wijkraad. “Met de gemeente, de corporatie, maar vooral ook met álle inwoners van de wijk. Want dat is onze belangrijkste drijfveer: dat we alle inwoners van de wijk weten te bereiken en dat we samen kunnen werken aan meer ontmoeting, aan meer sociale cohesie.”

Wijkwandeling en informatiemarkt

Op maandag 12 juni wordt een wijkwandeling georganiseerd, (om 18.30 uur voor de praktijkschool aan de Geysendorfferstraat) waar inwoners vrij kunnen aansluiten. Op 14 juni gaan de gemeente en Woonpartners in gesprek met belangstellenden tijdens een informatiemarkt tussen 16.00 en 20.00 uur in de Rozenhof, waar ook andere partners aanwezig zijn zoals de taxbus en de wijkraad Helmond Oost.

Ook hier zijn geïnteresseerden van harte welkom, aanmelden is niet nodig. “We vinden het belangrijk dat dit plan niet alleen vóór, maar juist ook ván bewoners is”, zegt wethouder Van den Waardenburg. “Daarom is het belangrijk om niet alleen bij de planvorming samen op te trekken, maar zeker ook bij de uitvoering ervan. En we hebben de zorgen van bewoners gehoord: over afval en over veiligheid. Daar moeten we ook samen mee aan de slag. Want wij kunnen dit niet alleen. Daarom dat we ook andere partners bij de wandeling en inloopbijeenkomst hebben gevraagd”. 

De plannen worden de komende jaren achtereenvolgens opgepakt. De uitvoering start na de zomer van 2023 en het is de bedoeling dat omstreeks 2035 de plannen zijn gerealiseerd. Bewoners worden de komende jaren betrokken bij onderdelen uit het plan.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.