Bouwen met toekomstwaarde. Dat is de opgave voor de gebiedsontwikkeling Locatie Valkenburg (411 hectare groot, 5.000 woningen, ruimte voor werken). In een tijd waarin grootschalige bouwlocaties nauwelijks meer worden ontwikkeld, vormt de ontwikkeling van het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg een bijzonder project. Wij hebben voor Project Locatie Valkenburg (RVOB en gemeente Katwijk) advies uitgebracht voor het woningbouwprogramma en het programma voor maatschappelijke voorzieningen, sport & recreatie en werkfuncties. Waar we trots op zijn is dat de opdrachtgever waardeert dat wij vanuit een onafhankelijke en sparrende houding advies uitbrengen.

IMG_4544

Eén identiteit, ruimte voor niches
Vanuit een analyse van de lokale, regionale en bovenregionale positie en aantrekkingkracht van Valkenburg, hebben wij de doelgroepen voor het wonen in kaart gebracht en vertaald naar kansrijke woonmilieus en programma. Waar lokale doelgroepen meer hechten aan stabiliteit en gemeenschapszin, zal de regionale woningzoeker op Valkenburg willen bouwen aan zijn eigen droom. De bovenregionale doelgroep uit het topsegment, waar nadrukkelijk ruimte voor wordt gereserveerd, zal meer belang hechten aan privacy en status. Op deze wijze wordt binnen één overkoepelende identiteit, gezocht naar ruimte voor het verschillend in de markt zetten van diverse woonmilieus. Centraal binnen deze identiteit staan organische groei, wonen op stand, wonen in het landschap en wonen onder gelijkgestemden.

Programma voorzieningen, sport & recreatie en werkfuncties
Vanuit het woningmarktadvies zijn vervolgens de kansen voor voorzieningen, sport & recreatie en werkfuncties verkend. Uitgangspunt is dat functies worden gespreid over het totale gebied, maar dat het programma rondom bronpunten wordt geclusterd. Bij de mix van functies wordt rekening gehouden met de verschillende typen woonmilieus. Specifieke aandacht gaat uit naar de landschappelijke kwaliteiten van het gebied (duinen en zee). Smaakmakers die wij onderscheiden om de ambitie van internationaal topwoonmilieu waar te maken zijn onder meer de historie van het oude marinevliegkamp en het ‘nieuwe werken’ in de sfeer van een campus.
Zowel het woningmarktadvies als het advies voor de overige programmaonderdelen geeft Project Locatie Valkenburg handvatten voor een toekomstbestendige en marktconforme gebiedsontwikkeling.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.