Beyond Now organiseerde vorige week een studiereis naar Denemarken. Een bijzonder bezoek brachten we aan het Rosengardcentret in Silkeborg, alwaar een dagopvang voor senioren zeer succesvol is door de open aanpak gericht op kansen. We worden rondgeleid door directrice Elisabeth Gudberg en haar medewerker Jens Trads, nadat Jens ons eerst heeft ingeleid in de zorgstructuur in Denemarken.

Het Rosengardcentret doet het met 7 medewerkers (waarvan 4 in de keuken werken) en 240 vrijwilligers. Wekelijks bezoeken meer dan 2.000 senioren het centrum waar verschillende activiteiten plaatsvinden. Zorg wordt er niet geboden, maar wel worden 200 maaltijden per dag geserveerd, en zijn er een kunstgalerie, verschillende lezingen, fitness, computerles, schilderen en houtbewerking, een zeer populaire breiclub en meer. Een interessant verdienmodel, waarbij een percentage van wat de vrijwilligers verkopen van hun gemaakte producten in de kas van Rosengardcentret vloeit, zorgt voor continuïteit.

het bijzondere van de rol van directrice Elisabeth is, is dat ze zich vooral als mediator ziet tussen de bezoekers, de vrijwilligers en het centrum. Daarbij zet ze het als haar voornaamste taak het de bezoekers zo veel mogelijk naar de zin te maken. Niet sturen om het sturen dus, maar loslaten en ruimte geven om mooie dingen te bereiken en ondernemerschap te stimuleren.

IMG_9327
Medewerker en vrijwilliger in het Rosengardcentret

Meer foto’s zijn te vinden op de volgende pagina


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.