Woningcorporaties De Kombinatie, Seyster Veste en R.K. Woningbouwvereniging Zeist constateren dat de omvang van hun huidige doelgroep afneemt en het aantal mensen in Zeist met een middeninkomen of hoger de aankomende decennia zal stijgen. Dat betekent dat de huidige kernvoorraad van sociale huurwoningen mogelijk kan afnemen en er ruimte ontstaat om meer woningen in het vrije sector huursegment toe te voegen. Wij zijn gevraagd de contouren van deze veranderende behoeften inzichtelijk te maken.

foto2222222-1024x681

In een quick scan hebben we de marktruimte voor nieuwe huurwoningen in Zeist in aantallen en prijssegmenten, de belangrijkste doelgroepen en de meest kansrijke producten in beeld gebracht. Op de korte termijn werken de huidige marktomstandigheden de keuze voor een vrije sector huurwoning bij de woonconsument in de hand – in mijn overtuiging overigens een ontwikkeling met blijvend effect op de lange termijn. Daarbij geldt in Zeist dat het huidige huuraanbod zowel kwantitatief als kwalitatief niet optimaal aansluit op de aanwezige vraag. Wij adviseren de corporaties om op korte termijn vooral vanuit de bestaande voorraad op de aanwezige marktvraag in te spelen. Dit biedt kansen om concurrerend te zijn op prijs en succesvol woningen aan te bieden in het gewilde huursegment tussen de 664 en 1.000 euro per maand. In de praktijk is dit een moeilijk segment om rendabele nieuwbouwwoningen op de markt te brengen. Bovendien geldt dat de voorkeur voor nieuwbouw versus bestaande bouw in het vrije sector huursegment gemiddeld genomen niet doorslaggevend is in de afwegingen van nieuwe huurders.

Met het gedefinieerde wensenpakket van de kansrijke doelgroepen voor vrije sector huurwoningen in Zeist, biedt het rapport eveneens handvatten om te bepalen welke complexen/woningen uit de huidige sociale voorraad in potentie passen bij de vraag vanuit de vrije sector huurmarkt.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.