De tweede van drie middagen om in gesprek te gaan met de Katwijkse senior rond thema’s als wonen, welzijn en zorg vond plaats in Katwijk aan den Rijn. In de volle zaal betrokken bewoners uit zowel Katwijk aan den Rijn als Valkenburg, twee van de kernen van de gemeente. In de Open Hof leidde Alex Sievers de middag, evenals een week eerder in Rijnsburg, in met een verhaal over trends in onze samenleving en de positie daarin van senioren en seniorenhuisvesting. Ook vertelde hij over de resultaten uit de korte enquête die we hebben uitgezet onder de Katwijkse 60-plusser en waar inmiddels een respons van boven 600 is gerealiseerd.

Na de soep ging de zaal uiteen in vier groepen. Pieter Kuijt en Huibert Kralt van De Raad gingen aan hun tafels gesprekken aan rond wonen: Wat is een specifieke seniorenwoning? Hoe zet een goed appartement eruit? Lourens Visser van de gemeente Katwijk ging in op de kwaliteit van de openbare ruimte, de voorzieningen in de gemeente en de beste plekken voor senioren. Alex voerde een gesprek over doorstroming vanuit een huurwoning, de (on)mogelijkheden in verband met financiën en regelgeving en over het thema participatie.

Aan de tafels en in de zaal kwamen onder meer de volgende elementen aan bod:

  • betaalbaarheid
  • concurrentie in de verhuurmarkt (sociaal segment en vrije sector)
  • aanpassingen aan bestaande woningen
  • levensloopbestendigheid
  • een co-operatie van bewoners om samen zaken op te pakken
  • een mooi gestapeld referentieproject in Leiden dat in trek is bij Katwijkers
  • het ontbreken van specifieke seniorenwoningen in Katwijk aan den Rijn en Valkenburg
  • groen
  • routes

Conclusie aan het eind van de middag: we hebben interessante bijdragen vanuit de senioren gehoord. Samen met de bevindingen van een week eerder in Rijnsburg en de sessie van morgen levert dat een palet op dat een goede bijdrage zal leveren aan de vernieuwing van de woonvisie in Katwijk.

 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.