Gisteren stond de eerste van drie middagen op het programma om in gesprek te gaan met de Katwijkse senior rond thema’s als wonen, welzijn en zorg. Een en ander in het kader van de update van de woonvisie. In drie kernen van de gemeente praten we met de doelgroep, en op deze eerste middag was de Rijnsburgse senior in grote aantallen aanwezig en actief. Met een opkomst van ruim boven 100 deelnemers werd het een levendige en gepassioneerde bijeenkomst.

Na een welkomstwoord van Lourens Visser van de gemeente Katwijk en een inleiding van Alex Sievers van Beyond Now hebben we vooral met elkaar gediscussieerd en ideeën en meningen uitgewisseld op verschillende vlakken. Tot de verschillende interessante lijnen horen in ieder geval de volgende:

1. Onder de mensen die binnen korte termijn zouden willen verhuizen is een appartement met lift populair, onder de mensen die op langere tijd zouden willen verhuizen een specifieke seniorenwoning. We hebben veel ideeën uitgewisseld over de eisen en wensen van zo’n seniorenwoning.

2. Onder de mensen die aangeven niet te willen verhuizen zitten veel huurders van corporatiewoningen. Voor hen betekent een verhuizing vanuit een rijwoning naar een appartement of seniorenwoning het inleveren van ruimte tegen een honderden euro’s hogere huurprijs. Welke mogelijkheden zijn er voor hen? Het woord ‘samen’ werd in deze context vaak genoemd.

3. De participatiesamenleving gaat er van uit dat mensen zelf meer doen, bijvoorbeeld als vrijwilliger. We zoeken naar een balans tussen enerzijds het actief zijn als vrijwilliger – bijvoorbeeld vanuit de kwaliteit van de samenleving of de eigen gezondheid – en anderzijds de mogelijke concurrentie met bestaande betaalde arbeidskrachten.

4. Er zijn mooie voorbeelden de revue gepasseerd voor de inrichting van de openbare ruimte vanuit de wensen van de senior.

Met dank ook aan Huibert Kralt en Pieter Kuijt van De Raad die evenals Lourens en Alex de discussies hebben begeleid.

Maandag en woensdag staan de twee volgende middagen op ons programma. Boeiend!

Voor een kort filmpje dat we als voorbereiding maakten klik hier


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.