Detroit en Florida, twee bestemmingen in de VS die samen een bijzondere combinatie van herontwikkeling, ondernemerschap en marketing laten zien.  Ik was al eens eerder in Detroit en zelden heeft een stad zoveel indruk op me gemaakt. Enerzijds omdat de krimp daar werkelijk heeft huisgehouden – hele villawijken zijn gesloopt of staan leeg – maar vooral ook omdat er met heel veel enthousiasme wordt gewerkt aan een nieuwe stad. Een stad die kleinschaliger is vanuit de projecten die er plaatsvinden, een stad die meer verantwoordelijkheid legt bij de burgers en dat vormgeeft vanuit de markt, en een stad waar zeker op het creatieve vlak veel te beleven is.

In Detroit gaan we op pad met Gary Wozniak en zijn SHAR team en gaan we in gesprek met de gemeente. SHAR (Self Help Addiction Reorientation Foundation) is de trekker achter de vele kleinschalige initiatieven die worden genomen om Detroit weer aantrekkelijk te maken. De stad waar ooit 1,9 miljoen mensen woonden, en nu nog slechts 750.000 heeft al jaren te maken met een enorme demografische krimp. De wereldstad die Detroit ooit was is niet meer. Leegstand, verpaupering en lege percelen bepalen het stadsbeeld. Tot je verder kijkt. Dan blijken er vele initiatieven van onderaf te worden genomen, en zijn er vele kunstenaars erg actief. We bezoeken onder meer het Recovery Park, waar we onder meer op urban spelonking zullen gaan, downtown, Mexican Town, het Riverfront en enkele projecten op het gebied van urban farming. 

Florida is weer een ander verhaal. Booming in de goede jaren, op verschillende plaatsen hard geraakt in de crisis, maar nog steeds een geweldig voorbeeld van marktgericht denken. Onder meer drie van de meest bijzondere projecten die ik ken willen we gaan bezoeken: Hidden Lake, een vliegtuigcommunity waar een interessante beheerconstructie de kwaliteit van de buurt bewaakt; The Villages, met 75.000 bewoners de grootste seniorenstad ter wereld, en nog steeds groeiend door mond-op-mondreclame; en Celebration, de modelstad van de Disney Corporation.

Wil je mee naar Detroit en Florida? Klik hier voor meer informatie, waaronder een nader uitgewerkt programma van dag tot dag, of bel Alex op 06 50685175.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.