De plannen voor de transformatie van partycentrum De Deel naar twintig hofjeswoningen konden vorige week op lovende reacties van de raadscommissie in Dalfsen rekenen. Binnenkort start de inschrijving voor de grotendeels gelijkvloerse woningen gericht op vijftigplussers.

Artikel in De Stentor van Max Veerbeek, 21/10/22. Lees het artikel op DeStentor.nl

De doorstroom op de lokale huizenmarkt bevorderen is een breed gedragen wens in de Dalfser politiek. Als ouderen een goede optie hebben om hun gezinswoning te verlaten, krijgen starters meer opties op de huizenmarkt. Dat is de gedachte waarmee Karin Esman, eigenaar van partycentrum De Deel, op het idee kwam voor dit project.

Maandag buigt de gemeenteraad zich over het voorstel. Gezien het heersende politieke sentiment over de plannen is Alex Sievers van projectontwikkelaar Beyond Now positief gestemd. ,,In principe staan bijna alle lichten op groen.” De komende drie maanden wordt het ontwerp verder ontwikkeld. De roemruchte horecagelegenheid – vroeger bekend als The Oldtimer – gaat waarschijnlijk na de zomer tegen de vlakte, waarna de woningbouw kan starten. Tot die tijd blijft De Deel open en beschikbaar voor boekingen.

Prijsindicatie

Op 1 november start de inschrijving voor potentiële kopers en is er een informatiebijeenkomst in De Deel. De twintig gelijkvloerse woningen – één minder dan in eerdere plannen – zijn onderverdeeld in een bredere en een smallere variant. Sievers: ,,Ik schat dat de vraagprijs van de duurdere variant tussen de 350.000 en 400.000 euro zal uitkomen.”

Niet voor iedereen betaalbaar, beaamt Sievers. Ook omdat het louter om koopwoningen gaat. Toch denkt hij dat er genoeg animo is, door de schaarste op de huizenmarkt en de lokale vraag naar deze woonvorm. ,,We willen de huizen niet te duur maken. We zijn nu in gesprek met een aannemer, daar zal qua prijs veel van afhangen. Bouwkosten zijn de afgelopen tijd flink gestegen.” Zonnepanelen en een warmtepomp zullen naar verwachting onderdeel zijn van het ontwerp.

Duidelijk is al wel dat elke woning een dakterras krijgt en een tuin die aansluit op een gemeenschappelijke binnenplaats. Die dient in deze woonvorm als toegankelijke ontmoetingsplek, waardoor bewoners naar elkaar kunnen omzien zonder al te veel op elkaars lip te zitten. Het dakterras biedt ruimte voor privacy in de buitenlucht. ,,We houden in het ontwerp rekening met omliggende bewoners, door ervoor te zorgen dat er niet teveel inkijk in hun tuinen is.”

Voorrang voor inwoners?

Vanuit de lokale politiek klinkt de wens om inwoners van de gemeente en in het bijzonder het dorp Nieuwleusen voorrang te verlenen bij de uitgifte van de woningen. Sievers geeft aan hier zoveel mogelijk over te willen meedenken.

Hij verduidelijkt: ,,Tot de NHG-grens (heeft betrekking op de Nationale Hypotheek Garantie, red.) mag de gemeente wel een aantal woningen toewijzen aan eigen inwoners. Op dit moment denk ik dat onze woningen hier qua prijs net boven zitten.” Per 1 januari 2023 wordt deze grens verhoogd tot 405.000 euro. ,,Dan zitten we er dus onder. Ik kan me zeker voorstellen dat dit mogelijkheden biedt.”


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.