Het is heerlijk wonen in Buren. Als je het de inwoners vraagt. Zeer gewaardeerd worden het landelijke en dorpse karakter, de buren, de manier waarop we met elkaar omgaan De hoge waardering betekent niet dat er niet ook enkele verbeterpunten zouden zijn. Natuurlijk zijn die er. Zo zouden er meer woningen moeten komen die aantrekkelijk zijn voor huishoudens op leeftijd. En meer woningen voor jongeren. En meer betaalbare woningen, want de woningprijzen zijn vaak te hoog voor veel woningzoekers. Daarbij is er ook nog een vraag naar woonvormen die net een beetje anders zijn dan de meer standaard buurten; woonvormen die de doorstroming zouden kunnen aanjagen. 

Beyond Now en SpringCo Urban Analytics stellen in opdracht van de gemeente Buren het Woningprogramma 2020-2030 op. Dat doen we op basis van data, een enquête onder de inwoners van Buren en gesprekken met inwoners, corporatiebestuurders en beleidsmedewerkers, raadsleden, collegeleden en beleidsmedewerkers bij de gemeente, regio en provincie. Nadrukkelijke invalshoeken zijn kwantiteit en kwaliteit van de woningbouw, het aandeel en positionering van de kernvoorraad, de te bedienen doelgroepen en, vanuit de variatie in het aanbod, eventuele bijzondere woonvormen. 

Met het woningprogramma voor de komende tien jaar willen we bijdragen aan waar Buren voor staat. Dat is aan een hechte samenleving waar mensen naar elkaar omkijken omdat ze dat willen; niet omdat dat moet. Waar de inwoners op basis van zeggenschap als vanzelfsprekend participeren en waar ook via de gebouwde omgeving zaken als eenzaamheid worden aangepakt. Waar de leefbaarheid van elke kern centraal staat met een passend voorzieningenniveau, verenigingsleven en ondernemerschap. En waar dorps en landelijk wonen dragers zijn van een bijzondere kwaliteit die naadloos aansluit bij de leefstijl van de inwoners en tegelijkertijd een onderscheidende en aanvullende kwaliteit biedt in de regio Rivierenland.

De woningontwikkelingen zoals Buren die voor het komende decennium voor ogen heeft staat niet op zichzelf. Hierin gaan haar positie binnen de regio, werkgelegenheid, de agrarische sector, toerisme, zorg, participatie en omzien naar elkaar samen op. Met nieuwbouw op maat en aandacht voor doorstroming faciliteert Buren haar huidige inwoners en staat open voor nieuwe inwoners van buiten de gemeente. Bestaande kwaliteiten staan daarbij centraal en worden uitgebouwd. Om vanuit samenhang bij te dragen aan leefbare kernen en een beleefbaar Buren. 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.