“Weet je wat ik nou zo aardig vind van mijn woonbuurtje? Mensen staan open voor elkaar en tonen begrip”. Mario vertelt over zijn ervaringen. Al twee jaar noemt hij zijn woonbuurt zijn huis. “Ik woon hier met mijn partner, wij zijn allebei net zestig. Bijzonder vind ik het dat ik echt alle andere bewoners ken. Niet allemaal even goed natuurlijk, maar wel van naam, en waar ze precies wonen, en vaak ook de namen van hun kinderen. Grappig hè. Als ik uit het dorp kom en hier mijn buurtje binnenwandel, voelt het alsof ik mijn voordeur al heb geopend, terwijl ik eerst nog hier zo door het hof loop, en dan langs een stuk of twaalf tuinen, voor ik daadwerkelijk mijn woonkamer betreed”.

Wil je ook zo wonen of hieraan bijdragen? Woon je mee in Winterswijk?

Ik kijk om me heen. Het oogt gezellig hier. Weelderig groen, een bloementuin, een kleine kas, woningen die net wat van elkaar verschillen. Mooie gevels. Bijzonder dat Mario het hier een hof noemt. Ik dacht meer aan een landgoed. Misschien ook wel omdat het hof waar ik nu met hem sta te praten zich even verderop opent naar … Naar wat? Een ander hof misschien. Ik zal het zo wel zien als hij me verder rondleidt. 

“Hé Els”, Mario begroet een oudere dame die op een bankje in de zon zit te genieten. “Ik heb wat sinaasappels voor je meegenomen van de markt; ik kwam er toch langs en weet dat je die graag lust. Zal ik ze zo even op je aanrecht leggen?” “Je bent een schat” zegt Els, “graag”. Els woont hier aan de tuin in een kleine woongroep met drie andere bewoners die allemaal wat ouder zijn, en wat slechter ter been. Ik begrijp van Mario dat veel van zijn buren boodschappen doen voor de bewoners van de woongroep. Kleine moeite. In de groepsapp stemmen ze dat met elkaar af. Je krijgt er een glimlach voor terug en als je wilt prachtige verhalen.

Zelf verantwoordelijk zijn

Ik zie dat de moestuin iets verderop er ook mooi bijligt en ook vormgegeven is vanuit een sterke educatieve waarde. Het maakt dat ook kinderen groeiprocessen waarnemen. Verantwoordelijk zijn voor een stukje groen, affiniteit ontwikkelen met bomen en planten en zich bewust worden van hun eigen verantwoordelijkheid voor een groene wereld. Hun eigen kruiden, fruit en groenten verbouwen én opeten. Zo komen Julia (8) en haar broertje (6) ook aan hun dagelijkse portie fruit. 

Duurzaamheid en ook biodiversiteit zijn sowieso belangrijke uitgangspunten geweest. Heel concreet in fysieke zin: de nieuwe woningen zijn nul-op-de-meter en er is zoveel mogelijk gebouwd met milieuvriendelijke en natuurlijke materialen. Dat geldt ook voor de materialen en objecten in de openbare ruimte. Henk (91) zit maar al te graag op het bankje dat gemaakt is van de dikke boom die de storm niet heeft overleefd.

Delen in woongeluk

In coronatijd werd er gesproken over bubbels. Ieder zijn eigen bubbel. Maar daar is hier helemaal geen sprake van. Hier delen mensen met verschillende achtergronden hun woongeluk. Best dorps eigenlijk. Mensen die goed geboerd hebben en mensen met wat kleinere beurzen, mensen met andere culturele achtergronden, mensen met een lichte zorgvraag en mensen voor wie zorg geen issue is. Ik zie redelijk wat mensen van boven de vijftig, maar toch ook enkele jongeren. Begrip voor elkaar verrijkt, begrijp ik van Els en Mario. Ze zouden elkaar in het ‘gewone leven’ waarschijnlijk nooit zijn tegengekomen. Maar in deze woonomgeving die ontmoeting en gezamenlijke activiteiten stimuleert, blijken ze erg goed met elkaar overweg te kunnen. Noaberschap, eigenaarschap, samenredzaamheid en een open mind komen in deze buurt samen. Daar is ook op gestuurd tijdens de ontwikkeling…

Wil je ook zo wonen of bijdragen aan Winterswijk Drempelvrij?

Beter gezegd: daar gaan we op sturen in de ontwikkeling. Het programma Winterswijk Drempelvrij heeft als opgave het waarmaken van een inclusieve samenleving. Dat houdt zoveel in dat we samen met geïnteresseerde toekomstige bewoners en andere stakeholders een bijzondere woonvorm gaan ontwikkelen. Op een nader te bepalen plek in Winterswijk. Een woonvorm met in principe plaats voor mensen met en zonder beperking, ouder en jonger. Voor mensen die zelf verantwoordelijk willen zijn voor hun woonomgeving, al dan niet juridisch geborgd. We gaan niet uitvan standaardoplossingen, maar leveren met elkaar maatwerk. Maatwerk, met ruimte voor eigen initiatieven en wensen. 

Woon je ook mee? Voor meer informatie klik je hier. Aanmelden voor onze cocreatiesessies kan door deel te nemen aan een korte enquête.

Tell me and I’ll forget/ Show me and I’ll remember/ Involve me and I’ll understand

Tricot Winterswijk
Tricot Winterswijk

Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.