Op 23 september hield Alex Sievers samen met Arjan Westerneng van de gemeente Katwijk een presentatie over het Woonlastenfonds. De workshop werd voorgezeten door Anouk Corèl van Platform31.

In Katwijk is in augustus het woonlastenfonds gestart. Huurders die te maken krijgen met een plotselinge inkomensdaling – bijvoorbeeld door baanverlies of scheiding – en de huur met moeite kunnen betalen, kunnen tijdelijk een beroep doen op dit Woonlastenfonds. De gemeenteraad heeft voor deze pilot van één jaar een bedrag van €150.000,- beschikbaar gesteld. Elke aanvraag komt binnen bij de S.H.D ( Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’) om het laagdrempeliger te maken voor bewoners om aan te kloppen. De SHD doet de eerste toets waarna het proces aan de gemeente wordt overgedragen.
Katwijk heeft voor deze groep gekozen omdat uit een eerder woonlastenonderzoek bleek dat vooral mensen die te maken krijgen met een tijdelijke inkomensdaling in de problemen komen. Minima zijn vaak gewend om met minder geld om te gaan en bovendien zijn er voor hen verschillende regelingen. Het fonds biedt hen als het ware tijd om de financiële situatie weer op orde te krijgen. Van de deelnemers wordt wel verwacht dat zij zelf actief bijdragen om hun situatie te verbeteren. Naast de gemeente Katwijk en SHD doet ook Dunavie mee aan de pilot.
Beyond Now heeft het Woonlastenfonds voor en samen met bovengenoemde partijen opgezet. Zie ook: www.woonlastenfonds.com

Om een eerste inzicht te krijgen of huishoudens in aanmerking komen voor een bijdrage uit het fonds is een rekentool ontwikkeld. Deze tool, die huishoudens anoniem kunnen invullen is te vinden op de website van de SHD.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.