Bijzonder is het om te zien dat als de Shinkansen Tokyo Central Station binnenrijdt de schoonmaakploeg een lichte buiging maakt naar de trein. Respect, of dat nou voor andere mensen is of misschien wel een stukje techniek, is doordrongen in de Japanse samenleving. Auto’s staan wat verder van elkaar voor het rode verkeerslicht te wachten en ook op straat zal je niet snel zo maar worden aangesproken. En met een beetje fantasie kun je dat respect zelfs terugvinden in het eten dat geserveerd wordt. Elk, bijna altijd zeer smaakvolle, gerechtje heeft zijn eigen plek op het bord, in de schaal, in de bento box. Op gepaste afstand van het volgende gerecht.

En zo zijn er nog veel meer zaken die in Japan anders zijn dan bij ons. Zo is grijs wijs, is de groep belangrijker dan het individu en oogt de samenleving veel minder divers dan wij dagelijks om ons heen zien. Tegelijkertijd zijn er toch ook veel overeenkomsten, zoals de sterke vergrijzing, de vergaande verstedelijking en de groeiende afhankelijkheid van technologie in de samenleving, wonen en zorg. 

In Lessons from Japan gaan Alex Sievers en Gerben Vrijkorte (Vestia) tijdens de Dag van de Projectontwikkeling, aan de hand van verschillende voorbeelden opgedaan in hun recente studiereis, in op de ruimtelijke ontwikkelingen in Japan en de keuzes die daarbij gemaakt worden in wonen, welzijn, zorg en hospitality. Onder meer het vernieuwende welzijnsconcept van Share Kanazawa komt aan bod, alsmede de capsule hotelformule van Nine hours en de Blue Zone Okinawa.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.