In februari vertelden we over onze visie op een nieuw dorpsplein in Mierlo-Hout. Het dorpsplein is daarbij de plek waar mensen graag komen om te winkelen, om mensen te kijken, om op een terras te zitten, om … om van alles eigenlijk. Deze visie combineert verschillende trajecten die al eerder zijn ingezet. En door dat te doen kunnen er kansen benut worden die we anders niet gezien zouden hebben. 

Zo is er een ontwikkeling gaande op de driehoek aan de Hoofdstraat tegen het spoor aan. Daar komen 41 sociale huurappartementen en 10 grondgebonden koopwoningen. Met de bouw wordt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2020 gestart. 

Daarnaast, in letterlijke en figuurlijke zin, is er een transformatie gaande van de Odulfusschool tot een Kindcentrum. Dat betekent aan de ene kant dat er meer leerlingen bij elkaar zullen komen, en aan de andere kant dat er veel meer interactie mogelijk is. Ook hier gaat de planning vooralsnog uit van een start van bouwwerkzaamheden in 2020.

Interessant is ook dat niemand de huidige verkeers- en parkeersituatie optimaal vindt. Echt niemand. De elementen die in dat kader genoemd worden zijn onder meer de drukte op de Hoofdstraat in combinatie met de steeds vaker neerdalende spoorbomen; de hinder die het links afslaan naar de Houtse Paralelweg en de Pastoor Elsenlaan met zich meebrengt en het feit dat er vaak geen parkeerplaats te vinden is. Daarbij komt nog de omstandigheid dat de drukte op de Hoofdstraat het voor verschillende ouderen en jongeren veel minder veilig maakt dan we met elkaar zouden willen. 

In de planvorming rond het dorpsplein betrekken we de voornoemde ontwikkelingen, de huidige locatie van woonzorgcentrum Savant Alphonsus en het daarachter gelegen, nu braakliggende terrein Houtse Parallelweg. We hebben het stedenbouwkundige bureau JYB gevraagd een aantal ruimtelijke scenario’s te ontwikkelen voor het dorpsplein. Enkele uitgangspunten voor die scenario’s: een open en transparant gebied, diverse functies waaronder in ieder geval wonen, welzijn en zorg, ontmoetingsruimte, horeca, ruimte om te bewegen, groen en parkeren aan de rand van het gebied. 

Eén van de scenario’s is als figuur bij dit artikel gevoegd. Dit scenario laat verschillende los in het groen geplaatste bouwblokken zien en een sterke verbinding tussen de Hoofdstraat met haar winkels, Kindcentrum, kerk, ontmoetingsplekken en het nu nog wat weggestopte hof van Alphonsus. Hoe de bouwblokken dan daadwerkelijk moeten worden geplaatst, is iets om nader uit te zoeken.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.