Dinsdag 19 maart was Geworteld Wonen op bezoek in de ecologische wijk Lanxmeer in Culemborg. Birgit Dulski en Gerwin Verschuur, beiden bewoner van Lanxmeer, lieten hun woonwijk zien en praatten ons bij over hoe de van oorsprong Amsterdamse stichting E.V.A. uiteindelijk wist te gedijen in Culemborg en hoe het DNA van Lanxmeer zich over de jaren gevormd heeft.

Eva Lanxmeer DSCF2161

Wat de deelnemers aan de excursie opviel was de aantrekkelijke en warme architectuur in de wijk. De aardse kleuren en het gebruik van natuurlijke materialen, waardoor de wijk een helder en eenduidig gezicht heeft gekregen. Ook natuurlijke elementen als de appelboomgaard en de voormalige uitlopers van de Lek spraken erg tot de verbeelding. Het blootleggen van (natuur)historische elementen is iets wat natuurlijk ook een belangrijke rol speelt bij Geworteld Wonen.

In het eerste deel van de rondleiding liet Birgit de bijzondere vrije school zien, de gezamenlijke binnentuinen en de bijzondere architectuur, waaronder de kaswoningen. Gerwin liet ons de stadsboerderij zien en wist ons als directeur van Thermo Bello alles te vertellen over de bijzondere energietoepassingen in Lanxmeer. Thermo Bello exploiteert eigenstandig de energie-installatie die het van Waternet heeft overgenomen en hiermee een groot deel van de wijk van warmte voorziet.

De rol van de gemeente in het proces waarop E.V.A. Lanxmeer tot stand is gekomen is interessant. Het innovatieve concept van Stichting E.V.A. viel in goede aarde bij de gemeente Culemborg dat al jaren een vooruitstrevend duurzaamheidbeleid voerde maar ook vernieuwend was in de sociale woningbouw en het groenbeheer. De toenmalige vakwethouder en de directeur van de sector Ruimte hebben zich vanaf het begin ingezet voor het concept. De gemeente Culemborg is gedeeltelijk als projectontwikkelaar betrokken geweest bij het proces . Hiermee kon de gemeente het proces sturing geven en haar duurzame ambities tot op detailniveau waarmaken.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.