Artikel in Groot-Hellevoet (4/10/18)

In Nederland zijn 2000 vakantieparken, slechts bij zo’n 20 procent van deze parken gaat het goed. De rest van de parken bevindt zich in de gevarenzone en verloedering ligt op de loer. Herbestemming van vakantieparken gaat het gevaar van verloedering als gevolg van een sterk afnemende bezetting tegen. Tegelijkertijd wordt met een nieuw woningprogramma voorzien in de vraag naar nieuwe woningen.

Città Romana in Hellevoetsluis is een voorbeeld van een vakantiepark dat toekomst ziet in herbestemming tot een woonomgeving voor senioren. Het vakantiepark, dat er eigenlijk nog prima uitziet, biedt al twintig jaar vooral huisvesting aan werknemers van de Rotterdamse haven. Veel beter en logischer zou het zijn om het park met 263 vakantiewoningen een nieuw perspectief te geven als een plek om actief ouder te worden.

Alex Sievers woordvoerder van Citta Romana: “De laatste tien jaar zijn er tal van vakantieparken, B&B’s en dergelijke op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee bij gekomen. Er is veel concurrentie en dat maakt de markt lastig voor vakantieparken, slechts een derde van onze omzet halen wij uit toerisme. Als dit project doorgang vindt dan biedt dit een mooie kans voor Hellevoetsluis in maatschappelijk oogpunt, en wordt het een icoon voor de stad. We hebben op dit moment al veel belangstellenden die geïnteresseerd zijn zich permanent op ons park te vestigen.”

De gemeente staat volgens Sievers positief tegenover de plannen. “Het is nog niet duidelijk over het park geheel als seniorenpark bezet zal worden. Ook is nog niet duidelijk of het deels koop – en huurwoningen zullen worden mocht de provincie toestemming geven. Ik verwacht dat we rond de jaarwisseling meer zullen weten.”

Voorzieningen zoals een zwembad, wellness en restaurant zijn er al. Winkels bevinden zich echter wel in Hellevoetsluis. Er zijn vooralsnog geen plannen om een (kleine) supermarkt op het park te vestigen. “We richten ons op bewoners vanaf 55 tot 75 jaar. Waarbij we er vanuit gaan dat zij zelfredzaam zijn. We hebben contact met Directzorg die thuiszorg zou kunnen leveren mocht dat nodig zijn.”

Met de nieuwe koers die Città Romana mogelijk gaat varen, kan ingespeeld worden op de enorme vraag naar seniorenhuisvesting in Hellevoetsluis en omgeving. Hierdoor zou de doorstroming op de woningmarkt een boost krijgen wat voor de starters, voor wie de woningkrapte in Hellevoetsluis lastig is, erg welkom zou zijn. Ook laten senioren die verhuizen woningen achter voor gezinnen die nu maar moeilijk aan een huis komen. Met de herbestemming van Città Romana tot permanente woonbuurt hoeft geen nieuwe infrastructuur te worden aangelegd, de natuur hoeft niet te worden te aangetast en hoeft zelfs geen weiland te worden bebouwd. Alles is er al.

 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.