Artikel over ons project Geworteld Wonen op de website van Van Wijnen, de aannemer voor de woningen in de derde fase.
Wonen op een modern landgoed
In de overvolle Randstad op een modern landgoed met 1,5 hectare (15.000m²) grond wonen, omringd door water: de nieuwe buurt Geworteld Wonen, ook wel bekend als de Warmoestuin, maakt het mogelijk. Het project, bestaande uit 27 grondgebonden woningen en een Hoofdhuis met 16 appartementen en 4 penthouses, is in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) ontwikkeld. Betrokken partijen zaten vanaf het begin regelmatig met elkaar om tafel, waarbij veel aandacht was voor persoonlijke woonwensen. Binnen dit CPO project hebben wij het Hoofdhuis gerealiseerd. Paul (57) en Tonnie (62) wonen er nu fijn. Paul met zijn vrouw in een appartement op de begane grond, Tonnie met haar man in een penthouse op de bovenste verdieping. Beiden kijken ze vanaf hun woonkamer uit op de gemeenschappelijke tuin, waar kinderen spelen en rondrijden op hun fietsjes en skelters en volwassenen met elkaar in de moestuin tuinieren.
Een sociale woonomgeving
Paul en Tonnie vertellen enthousiast over Geworteld Wonen. De gemeenschap die in de collectieve zelfbouwwijk heerst is bijzonder. “Wat mij aanspreekt is dat je hier écht samenwoont, met een leuke mix van jong en oud. Natuurlijk heb je je eigen woning, maar we doen hier veel dingen samen. Normaal zie je je buren weinig, maar hier zie en spreek je elkaar regelmatig. Iedereen participeert en draagt zijn steentje bij,” vertelt Tonnie. “Heb je iets nodig? Dan zet je dat in de groepsapp. Heb je een goed idee? Dan deel je dat met elkaar en wordt er actie ondernomen.” Zo is bijvoorbeeld besloten om een deel van de gezamenlijke schuur in te zetten als klusschuur en wordt er sinds kort door een groep bewoners in de ochtend aan Yoga gedaan.
De betrokkenheid binnen Geworteld Wonen is groot. Met elkaar wordt vergaderd over de invulling van de buurt. De grond rondom de woningen – in de vorm van moestuinen, een boomgaard, speelruimte voor de kinderen en verschillende plekken om elkaar te ontmoeten – wordt samen beheerd. Paul vertelt over hoe er wordt samengewerkt vanuit verschillende commissies. “We hebben er wel 500,” zegt hij grappend. “Er is onder andere een commissie voor de tuin, de boomgaard, de gezamenlijke schuur, maar ook voor de entree van het Hoofdhuis en het delen van auto’s. Voordat er ergens een besluit over wordt genomen, stemmen we daar met z’n allen over.”
“Precies waar mijn vrouw en ik naar op zoek waren”
De geschiedenis van de plek is een belangrijke inspiratiebron geweest voor het CPO project. Ooit was hier Buitenplaats Sion te vinden en in de 19e en 20e eeuw was dit een tuinbouwgebied. In Geworteld Wonen is de traditie niet verloren gegaan en komen deze elementen weer bij elkaar: een landgoed, waar de mensen samen voor zorgdragen en eten uit eigen tuin. Voor Paul en zijn vrouw een belangrijke reden om voor Geworteld Wonen te kiezen. “Nadat onze kinderen het huis uit waren, gingen we op zoek naar een sociale woonomgeving. Daar wilden we graag in wonen en deel van uit maken. We hebben in verschillende plaatsen gekeken in de provincies Utrecht en Zuid-Holland. Uiteindelijk kwamen we hier in Rijswijk uit. Hier woon je in je eigen woning, maar ook samen. Dat is precies waar mijn vrouw en ik naar op zoek waren.”
De duurzaamste woonwijk van Nederland
Het CPO project bevindt zich in de nieuwe wijk RijswijkBuiten, dat bekend staat als de duurzaamste woonwijk van Nederland. Het project is een initiatief van architectenbureau Inbo en conceptontwikkelaar Beyond Now. Er is gekozen voor een collectieve uitstraling, maar met veel individuele keuzes. De buurt is bijzonder in veel opzichten. Naast de participatie en betrokkenheid van de bewoners, het vele groen en het kunnen verbouwen van eten in een binnenstedelijk gebied (op 10 minuten fietsen vanaf het centrum van Delft en Rijswijk), is er ook veel aandacht geweest voor toekomstbestendigheid. Zo bestaan de gevels van de woningen uit hergebruikt plastic en zijn alle woningen voorzien van een warmte-koude-opslag installatie: een duurzame en energiezuinige manier om de woningen mee te verwarmen en koelen.
0 reacties