Gisteren markeerde de Rijswijkse wethouder Ronald van der Meij de start van de derde en laatste fase Geworteld Wonen door het slaan van de eerste paal. Een feestelijk moment waarmee de afronding van het gehele project nu echt vorm begint te krijgen. De derde fase van Geworteld Wonen bestaat uit het Hoofdhuis waarin door Van Wijnen 20 appartementen en penthouses worden gebouwd. Als over ongeveer een jaar het Hoofdhuis wordt opgeleverd, dan staat Geworteld Wonen er als een modern landgoed met 47 woningen rondom een heerlijke moestuin. Het eerste deel van die moestuin is zojuist aangelegd door de bewoners van de eerste 17 woningen, die in september 2016 zijn opgeleverd. En met de oplevering van fase 2 over iets meer dan een maand zal ook de tuin verder groeien.

Bijzonder aan Geworteld Wonen is de vanzelfsprekende samenwerking en overdracht van de regie tussen de initiatiefnemers (Inbo en Beyond Now), de bewoners, de gemeente en de bouwers (Dura Vermeer en Van Wijnen). Zoals al bij de start van het project de bedoeling was is in deze CPO steeds geschakeld tussen procedurele mogelijkheden en bewonerswensen en -eisen. In vele werksessies hebben we met elkaar gewerkt aan het optimale resultaat. Dat heeft veel inspanning en inspiratie gevraagd van de professionals en de bewoners. Met de vorming van de Beheervereniging Geworteld Wonen, met veel verantwoordelijkheden en taken, zijn de bewoners inmiddels in de lead. Zo hebben zij samen inmiddels de bouw van de schuur (voor fietsen, opslag, atelier) en die van een kleine kas ter hand genomen. Mooi om te zien is dat nu al het community gevoel leidt tot een buurt die ook straks net wat fraaier en sprekender zal zijn dan andere.

Dat community gevoel komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Sterker, het realiseren van een buurt die afwijkt van het gemiddelde was uitgangspunt. Juist om de harten van de mensen die willen wonen in een duurzame en groene buurt waarvoor ze zelf met elkaar verantwoordelijk zijn, sneller te laten kloppen hebben we in 2012 het initiatief tot Geworteld Wonen genomen. En die bewoners hebben we gevonden, of, net zo vaak, die bewoners hebben ons gevonden. Met Geworteld Wonen hebben we een nichemarkt aangeboord, en op die manier mensen echt weten te enthousiasmeren. De eerste 17 huishoudens wonen er met heel veel plezier. Bij oplevering in 2018 is er een buurtje gerealiseerd met 19 hofwoningen, 8 boerderijwoningen, het Hoofdhuis en ongeveer 7.000 m2 collectieve grond, in gezamenlijk eigendom van alle bewoners.

Klik hier Voor een beeldverhaal van Geworteld Wonen door de jaren heen op Pinterest.

 


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.