Afgelopen donderdag – uitgerekend op de Dag van de Stadslandbouw – stonden we tijdens de workshop van Geworteld Wonen even stil bij wat we bereikt hebben het afgelopen jaar. Maar vooral keken we vooruit richting het komende jaar waarin het project werkelijkheid gaat worden. We organiseerden een workshop in het Informatiecentrum van RijswijkBuiten, samen met de deelnemers, ambassadeurs, en de Gemeente Rijswijk.

Workshop-25-april-1-300x225Workshop-25-april-2-300x225

Samen met de ambassadeurs uit de tuinbouwwereld, duurzaamheid en Sion zijn we in april vorig jaar van start gegaan met het project. Een jaar later delen we het project met een enthousiaste groep deelnemers, is ons een prachtige locatie in RijswijkBuiten voorgelegd en wordt gewerkt aan het schetsontwerp van de woningen. De Gemeente Rijswijk heeft Geworteld Wonen omarmd en is enthousiast over de onderscheidende formule van deze 21e eeuwse buitenplaats. Deze ondersteuning vanuit de Gemeente is erg belangrijk voor het project. Het draagt in grote mate bij aan de daadwerkelijke realisatie. “Geworteld Wonen past perfect bij RijswijkBuiten en het gemeente bestuur zou dit project heel graag in het gebied willen”, aldus Cees Rieke, adjunct directeur Programmabureau RijswijkBuiten, die aanwezig was bij de in het informatiecentrum gehouden workshop.

Tijdens de avond zijn de eerste perspectiefschetsen van de woningen getoond en bediscussieerd. Dit ontlokte leuke reacties van deelnemers, zoals Gerda, over de geschakelde eengezinswoningen: “erg leuke huizen, heel geschikt voor dit gebied, met een link naar de kassenbouw.” Ook een eerste beeld van de ‘boerderij’ passeerde de revue:  binnen de basis van 2x 6 rug-aaan-rugwoningen is gestudeerd op mogelijkheden voor groepswonen. Op de gebouwkop is een gemeenschappelijke woonkamer gedacht die over de centraal gelegen moestuin uitkijkt.

De duurzaamheidambities van Geworteld Wonen en RijswijkBuiten kwamen ook ter sprake. De Gemeente zet, net als wij, hoog in op duurzaamheid en heeft hierover afspraken gemaakt met energiemaatschappijen. Landelijk neemt RijswijkBuiten een koppositie in qua duurzaamheid. Hier kan ons project ook bij aanhaken. Een EPC (EnergiePrestatieCoëfficiënt) van 0 (een woning die na een jaar geen energie van het net heeft verbruikt) is goed realiseerbaar tegenwoordig, aldus Bert Nagtegaal, duurzaamheidsadviseur bij Deerns en zelf ook geïnteresseerd in een toekomstige woning in Geworteld Wonen.

Al met al een avond met leuke nieuwtjes, enthousiaste deelnemers en nieuwe energie voor het komende jaar!


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.