Voor Savant Zorg en Woningstichting Compaen heeft Beyond Now een planvisie opgesteld voor de herontwikkeling van het centrum van Mierlo-Hout in Helmond. In dit proces hebben we verschillende partijen betrokken, ook al omdat we een breed gedragen resultaat voorstaan en de kennis en ervaring uit de wijk graag benutten in de planvorming. In de komende maanden zullen wij de volgende stap in het proces vormgeven vanuit onze rol als procesmanager. Dat doen we voor en samen met de twee voornoemde partijen, aangevuld met QliQ Primair Onderwijs, de ondernemersvereniging Mierlo-Hout en de gemeente Helmond en de Wijkraad Mierlo-Hout.

Hans van de Ven heeft gisteren over ons project bericht in het Eindhovens Dagblad: Metamorfose hart Mierlo-Hout

Klik hier om het artikel te lezen op ed.nl

HELMOND – Woningen erbij, uitbreiding van de school, omvorming van het woonzorgcentrum en een weg die alleen nog voor bestemmingsverkeer is. Dat zijn de belangrijkste elementen in een miljoenenplan om het hart van Mierlo-Hout om te vormen tot een dorpsplein.

Drie grote partijen hebben elkaar gevonden in een grote metamorfose van Mierlo-Hout: scholenkoepel QliQ, zorgorganisatie Savant en woningstichting Compaen. Ze waren alle bezig met toekomstplannen en zien de voordelen om samen op te trekken. Inmiddels zijn ook de ondernemersvereniging Mierlo-Hout, de wijkraad, de pastoor en de gemeente bij het plan betrokken.

Alphonsus
“Savant en Compaen zaten samen aan tafel om dat er met woonzorgcentrum Alphonus iets moet gebeuren”, zegt Joost Lobée, directeur van de woningstichting. ,,Het gebouw stamt uit de jaren zeventig/tachtig. Compaen is eigenaar van de dertig appartementen boven de Jumbo – Houtvoort genaamd – die intern verbonden zijn met Alphonsus. We willen dat de wijk bij het woonzorgcentrum naar binnen komt.”

Qliq was bezig om drie katholieke basisscholen in Mierlo-Hout samen te voegen. Leerlingen van ’t Baken en de Jorisschool worden ondergebracht op de St. Odulfus, dat een Kindcentrum wordt. Daarvoor komt er een nieuw stuk bij het monumentale gebouw aan de Slegersstraat, voor 250 extra kinderen.

Zes nullen
“Voor zowel Compaen, Savant als Qliq gaat het om bedragen van zes nullen met een getal ervoor. Samen valt er meer uit te halen”, benadrukt bestuursvoorzitter Jan van der Heijden van Qliq. Projecten moeten elkaar niet in de weg zitten maar juist aanvullen, vinden de verschillende partijen.

Al eerder werd bekend dat Compaen op het braakliggende terrein tegenover de Houtse Bazar veertig appartementen en tien grondgebonden woningen gaat bouwen. ,,En we hebben nog een grasveld aan de Houtse Parallelweg. Daar willen we ook iets mee doen”, aldus Lobée. In een eerste concept staat er twintig woningen aangegeven. Maar die grond kan ook eerst tijdelijk gebruikt worden als parkeerplaats, als de verbouwing van Alphonsus plaatsvindt. Zo grijpt alles in elkaar.

Bij het totale plan speelt de Hoofdstraat een belangrijke rol. ,,Het is nu een weg die de wijk in tweeën snijdt. Het moet een weg worden die naar het hart toe leidt”, klinkt het poëtisch uit de mond van Rob van Haren, bestuursondersteuner van Qliq. Dus niet meer voor doorgaand maar alleen bestemmingsverkeer. Met ondernemers wordt gekeken of ze op de juiste plek zitten.

Alex Sievers, ‘conceptontwikkelaar’, is gevraagd het plan mee vorm te geven: “Mierlo-Hout is een hechte gemeenschap. Wat het mist, is een dorpsplein waar alles samenkomt.”

Er vindt nu eerst een onderzoek plaats om alle mogelijkheden in beeld te brengen. Daar betaalt de gemeente aan mee. In de tweede helft van 2019 zijn de eerste bouwactiviteiten. Het totale plan zal zo’n acht jaar in beslag nemen.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.