Sun City Festival in Buckeye, Arizona, is in ontwikkeling sinds 2006. Het zal nog enkele jaren duren voor de laatste woning wordt opgeleverd. Inmiddels staan er zo’n 7.500 woningen. In 2007 kwamen de eerste bewoners. De community is erg populair. De bewoners zoeken vooral andere bezigheden nu ze iets ouder of al gepensioneerd zijn. Het blijkt dat het concept goed aanslaat onder de babyboomers. Maar ook de inwoners van de eerste Sun City, een uurtje hier vandaan, komen hier naartoe omdat het nieuwer en mooier is. Deze eerste Sun City is ontwikkeld vanaf 1960, en was de eerste grootschalige wijk voor active adults, 55-plussers, ter wereld. Deze eerste wijk heeft model gestaan voor diverse andere ontwikkelingen in de VS waaronder verschillende Sun Cities in zo’n 20 verschillende staten in de VS in het noorden en zuiden van het land.

Aansprekend in Sun City Festival is de open en luxe sfeer alsmede de vele verenigingen. Daarvan zijn er inmiddels 24. De beheerorganisatie helpt de bewoners in de oprichting van verenigingen o.a. door ruimten ter beschikking te stellen. Je kunt al een verenigingen starten als je met een heel klein groepje mensen bent. 

Alle woningen in Sun City Festival zijn koopwoningen, vertelt Ken Plonski, de sales manager. Met prijzen tussen 200.000 en 300.000 dollar is zo’n koopwoning voor veel Amerikaanse senioren een mooi product, zeker als de hypotheek van je vorige woning al is afgelost. Daarnaast zijn er kosten voor het hospitalitypakket en de diverse voorzieningen. Deze kosten bedragen 139 dollar per maand per huishouden. Daarvoor krijg je dus een keur aan voorzieningen in een uitnodigende omgeving die veel luxe uitstraalt.

Door de jaren heen verschuift het zwaartepunt van ontwikkeling naar het community management. De ontwikkelaar Del Webb initieert de oprichting van een community board, een soort uitgebreide VVE, vanuit een hiervoor bestemd fonds. In dit community board hebben bewoners en externe beheerder zitting. De bewoners zijn daarbij in de lead.

De bewoners van Sun City Festival komen uit alle windstreken. Anders dan in de eerste Sun City wonen hier nog best veel Snowbirds, mensen die in de zomer weer naar hun andere huis in het noorden vertrekken. De locatie van Sun City festival is hier mede debet aan. Buckeye ligt eigenlijk te ver van andere plekken om, zoals dat in Sun City wel is, een sterke interactie met de omgeving te hebben.

De bewoners komen naar Sun Festival als ze voor in de zestig zijn. 62 is de gemiddelde leeftijd van de nieuwkomers. Mooi om te zien is dat de bewoners jong en gezond tonen. De community is er dan ook op gericht om dat zo veel mogelijk zo te houden. Door elkaar te stimuleren laagdrempelige sociale contacten te hebben, te sporten, te leren – life long learning. Zorg is op maat in te kopen.

Sun City Festival levert een mooi aanknopingspunt voor een discussie in onze studiereisgroep. Voor de één is deze community enigszins betekenisloos, vanuit de idee dat je met dit permanente vakantiegevoel als mens niets meer toevoegt aan de samenleving. Je hoeft tenslotte de wijk nooit uit anders dan voor boodschappen – als je al niet dagelijks in de restaurants hier eet. Een andere mening is dat de mensen hier happy zijn en gezond, en reden hebben gehad om hun vorige woonplaats te verlaten om redenen die waarschijnlijk te maken hadden met het kunnen aanhaken in diezelfde samenleving. De drempels werden voor hun te hoog. En een derde opinie is dat in de VS familie vaker ver weg woont en daardoor de banden anders zijn dan in Nederland. In communities als Sun City Festival creëer je zelf je nieuwe familie en een waardevolle invulling van je bestaan. Los van het feit, dat horen we ook van de bewoners die we spreken, dat diezelfde bewoners betrokken zijn bij wat er in de wereld speelt, en hun mening daarover ook blijven vormen en aanpassen.

In oktober 2020 organiseert Beyond Now een nieuwe studiereis naar de VS rond de thema’s community, senioren, welzijn en zorg, Tijdens deze reis bezoeken we opnieuw Sun City Festival. Voor meer informatie klik hier.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.