In de nieuwe werkelijkheid van vandaag is het van belang om je opnieuw te kunnen positioneren. Misschien lijkt dat nieuwe positioneren wel heel veel op het nu, maar wellicht ook ontdekken we heel andere mogelijkheden, verdienmodellen of aanpakken. Daarover gaat de studiereis die Beyond Now eerder dit jaar voor De Woonplaats organiseerd: vanuit het nu proberen zicht te krijgen op het straks. Dat doen we met elkaar, en op locatie. Kernwoorden die in de studiereis aan de orde kwamen zijn out of the box, inspiratie, nieuwe inzichten, gedeelde inzichten, interactie, kansen zien en een goede sfeer. De projecten die we bezochten speelden hierop in, en zijn inhoudelijk te positioneren binnen kaders als wonen, leefbaarheid, duurzaamheid, herbestemming en (woon)economie.

Al vaker leidden onze studiereizen ons naar Duitsland, een land dat het economisch erg goed doet in een tijd waarin bij ons de crisis zich alleen maar dieper lijkt te wortelen. In Leipzig, Dessau en Magdeburg  wilden we een beeld krijgen van wat nou die andere aanpak is, waar hun successen liggen en hoe ze daar gekomen zijn.

img50177

Leipzig heeft na de Wende te maken gehad met zeer sterke krimp. Het inwonertal van rond 700.000 daalde in korte tijd naar circa 450.000. Inmiddels is de weg omhoog weer gevonden. Nu wonen er ongeveer 530.000 mensen in de stad. Interessant is om te ervaren welke instrumenten de gemeente, corporaties en andere marktpartijen hebben ingezet om de krimp om te keren, en welke resultaten dat heeft opgeleverd anders dan alleen een groter aantal inwoners. Mooie voobeelden van dat nieuwe elan ontwaarden we in Leipzig bij de gemeentelijke afdeling Stadtentwicklung, de herontwikkelde Baumwolspinnerei, de BMW fabriek en de Maggi Kochstudio – een beetje van jezelf en een beetje van Maggi vanuit de context: ik ben wat ik uitdraag.

De studiereis koppelde voorbeelden van nieuw ondernemerschap aan het slim omgaan met het bestaande vastgoed, laverend tussen enerzijds de wensen van (woon)consumenten en anderzijds de kansen vanuit ruimtelijke kwaliteit of schoonheid. Een mooi voorbeeld van nieuw ondernemerschap is de hiervoor genoemde Spinnerei in Leipzig. Liggend in de wijk Westend, net buiten het centrum van de stad, is een voormalige katoenspinnerij omgetoverd in een creatieve broedplaats. Veel galleries derhalve, maar ook de grootste winkel van de regio met benodigdheden voor kunstenaars, een bijzondere fietsenwinkel, een bioscoop, wat horeca en veel kleine bedrijfjes die iets in de ontwerpende sfeer doen. Een computerbedrijf is al weer verhuisd uit de Spinnerei, omdat het te goed ging. Mooi in de Spinnerei is het onaffe karakter. Het is wat het is.

Ten noorden van Leipzig bezochten we Dessau, als voorbeeld van hoe een veel kleinere stad met een vergelijkbare krimpproblematiek om is gegaan en om gaat. Waar ooit 100.000 mensen in Dessau woonden, is de verwachting voor 2015 dat er nog maar 52.000 over zullen zijn. In Dessau hebben we de Bauhaus Stiftung bezocht en even buiten de stad het project Ferropolis. Een mooi voorbeeld van hoe de Bauhaus Stiftung omgaat met de door de leegkomende ruimten: we halen weiland de stad binnen, compleet met haar wilde bloemenpracht. Ferropolis isheel bijzondere plek. Daarover in een volgende blog meer.

Onze derde bestemming was Magdeburg. Beroemd vanwege Otto von Guericke die als fysicus in 1657 de beroemde proef van de Maagdenburger halve bollen uitvoerde, en daarmee het bestaan van vacuüm en luchtdruk aantoonde. Nu een stad die na de Wende hard werkt aan een andere uitstraling dan die van industriestad. In Magdeburg zijn we op pad gegaan met de corporatie WBG1954 om hun rol in de vernieuwing van de stad te ervaren, en natuurlijk bezochten we ook het Hundertwasser project Grüne Zitadelle.


Alex Sievers

Alex is al meer dan 25 jaar actief in de woningmarkt en woonbeleid. Zijn passie ligt in projecten waar elementen als gezondheid en gastvrijheid een belangrijke rol spelen. "Met attractieve en verrassende woonconcepten dragen we graag bij aan een (sociaal) duurzame samenleving".

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.